İthal damızlıklar popülizm kurbanı

İthal damızlıklar popülizm kurbanı
Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, son dönemlerde Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden damızlık hayvan ithalatının yeniden tartışılmaya başlandığını söyledi.
Popülist yaklaşımlarla 1980’lerin sonundan itibaren Türkiye’nin 300 binden fazla damızlık inek ithal ettiğini belirten Yılmaz, “İthal edilen ineklerin hiçbiri ortada yok. Harcanan döviz boşa gitti. Popülist bakışla bu iş yürütülünce, sonuçta böyle oluyor. Yeni dönemde damızlık hayvan ithalatı konusunda popülist politikalar yapılmasın” diyen Yılmaz, damızlık hayvan ithalatının, “Kendi damızlığını yetiştirme” kuralına bağlanmasını istedi.
1980’lerin sonlarından itibaren, AB ülkelerinden alım yasaklanıncaya kadar gerçekleşen damızlık inek ithalatına dikkat çeken Muharrem Yılmaz, “Türkiye, ithal ettiği damızlık inekleri amacına uygun kullanabilseydi, bugün dünyanın liderliğe yakın süt üreticilerinden biri olurduk. Ama olamadı. Çünkü, o damızlık inekler, amacına uygun kullanılamadı” diye konuştu.
Karacabey’deki tesislerinde damızlık inek yetiştirdiklerini ve Aksaray’da yatırımı süren tesislerde de bunu yapacaklarını belirten Yılmaz, “Damızlık inek ithalatında önemli olan işin devamını Türkiye’de getirmektir. Yani, yurt dışından ithal edeceğimiz inekleri damızlık olarak kullanmalıyız. AB ülkelerinden damızlık inek ithalatına izin verileceği zaman, bu işi yapacak kuruluşlara, ‘damızlık yetiştirme şartı’ konulmalı. Aksi halde geçmişteki popülist politikaların bir benzerini yaşar, dövizi boşa harcarız. Sütaş olarak damızlık işletmesiyle yetinmeyip Uludağ Üniversitesi’nin de desteğini alarak, geleceğin inek ırkını ortaya çıkarmak için sperma ünitesini de kurduk” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.