Havalar ısındı, YILANLAR uyandı!

Havaların ısınmasıyla birlikte yılanların da tehlikesinin başladığını berlirten Milliyetçi Hareket Partisi Belediye Meclis Üyesi Op. Dr. Nadir Ünlü dikkat çeken uyarılarda bulundu. Ünlü, yılanların genellikle çalılık veya uzun otlarla kaplı bölgelere saklandıklarını belirterek, vatandaşların bu tür yerlerden uzak durmalarının önemli olduğuna değindi. Sıcakların artmasıyla birlikte yılanların eş bulma dönemlerinin başladığını ve bu nedenle vatandaşların piknik alanları ve kırsal bölgelerde daha dikkatli davranmalarını isteyen Ünlü, “Araştırmalar Türkiye’de 53 yılan türünün yaşadığını belirtmekte,1’i kobra 11′ engerek olmak üzere çok zehirli 3’ü az zehirli olmak üzere 15 zehirli yılan türü tespit edilmiştir” dedi.
Yılanların kendilerine dokunulmadığı sürece zararsız olduğunu söyleyen MHP Belediye Meclis Üyesi Op. Dr. Nadir Ünlü, şu açıklamalarda bulundu;“Tabiatta bir denge unsuru olan yılanların korunması gerekmektedir. Bu aylarda yılanların eş bulma dönemleri olduğu için etrafta diğer aylara oranla daha fazla görülebilirler. Bu nedenle vatandaşlarımızın daha dikkatli olmaları gerekir. Özellikle piknik alanlarında bir yılanla karşılaşıldığında onu rahat bırakın, yakalamaya veya öldürmeye çalışmayın. Hiç bir yılan insanı takip edip peşinden gelmez. Yılanların boylarına göre % 30’u kadar uzaklığa saldırabileceği göz önüne alınacak olursa, yılanın ısırabilmesi için ona 1 metreden daha yakın olmak gerektiği anlaşılır, bu da gereksizdir. Yanına yaklaşılmadığından yılan saldırmayacak ve yavaşça uzaklaşacaktır.
Hiç bir yılan taciz edilmedikçe insanlara saldırmaz. Yılan ısırmaktansa uzaklaşmayı tercih eder. Bu bakımdan bir yılanla karşılaştığınızda onu rahatsız etmeden yanından geçebilirsiniz. Böyle bir durumda herhangi bir cisimle yılanı rahatsız etmek, taş atmak doğru bir davranış değildir. Yılanlar genellikle çalılık veya uzun otlarla kaplı bölgelere saklanmaktadır. Piknik alanlarında taş veya kütüklerin mecbur kalmadıkça kaldırılmayın. Eğer kaldırmanız gerekiyorsa taş veya kütüğü kendinize doğru çekin, böylece yılan size doğru değil ileriye doğru kaçıp sizden uzaklaşacaktır.
Ateş yakmak için piknik alanlarında çalı çırpı toplarken çıplak elinizi direk bu yerlere sokmayın. İlk önce bir sopa vasıtasıyla gürültü yaparak varsa yılanın kaçmasını sağlayın. Yılanların en çok sevdiği kayalık, taşlık ve çalılık yerlerde kamp kurulmamalıdır. Özellikle zehirli yılanların güneşin doğduğu ve battığı saatlerde aktif olduğu bilinmektedir, bu nedenle bu tür ortamlarda bulunanların daha bilinçli hareket etmeleri büyük önem taşımaktadır. Zehirli yılan ısırması, akrep sokması çocuklar için öldürücü etkiye sahiptir. Sokulan, ısırılan şahıs ve organın hareketsizliğinin sağlanması, zehrin yayılımını yavaşlatır. Isırılan bölgenin sabun ve su ile bolca yıkanması gerekir. Akrep ve yılan sokmalarında yaranın üzeri temiz bir bezle örtülmeli, ısırılan yerin yukarısına sıkı olmayan bir bandaj uygulanmalıdır. Hasta derhal zaman kaybetmeden 112 Acil aranarak en yakın sağlık kuruluşuna ulaştırılmalıdır. Sağlıklı günler dilerim.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.