Gıdada sinsi tehlike

Gıdada sinsi tehlike
Sokaktaki denetimlerin yetersizliği vatandaşın sağlığını tehdit ediyor.
Tüketici Derneği Başkanı Necati Yentürk, sokakta ambalaj içerisinde ya da açıkta satılan yiyeceklerin yeterince denetlenmemesinin gıda güvenliğini tehdit ettiğini söyledi. Gıda denetimini yapacak kamu kuruluşlarında personel ve donanım eksikliğinin sancı yarattığını vurgulayan Yentürk “Denetim eksikliği maalesef gıda güvenliğini tehdit ediyor” dedi ve yetkilileri göreve çağırdı.
Halk sağlığı Allah’a emanet
Tüketici Derneği Bursa Şube Başkanı Necati Yentürk, sokakta açıkta satılan yiyecek ve içeceklerin yeterince denetlenmediğini ve gıda güvenliğinin tehlikede olduğunu söyledi.
Markette ya da sokakta, ambalajda ya da açıkta satılan yiyeceklerin yeterince denetlenmemesi gıda güvenliğini tehdit ediyor. TÜKEDER Tüketici Derneği Bursa Şubesi Başkanı Necati Yentürk, sokaklarda satılan yiyecek ve içeceklerin özellikle düşük gelirli işçiler ve gençler için ucuz beslenme kaynağı olduğuna dikkat çekti. Yentürk, “Yapılan araştırmalarda sokakta satılan yiyeceklerin önemli miktarlarda temel gıda maddeleri içerdiği gösterilmiştir. Bu yiyecekler olmasa düşük gelirli pek çok insanın beslenmesi daha da bozulabilir. Bazı durumlarda tehlikeli kimyasal maddeler ve katkı maddeleri, özellikle ruhsatsız, renklendirici ve koruyucular sokak yiyeceklerinde bulunmuştur. Sokak yiyeceklerinin hastalık yaratan mikro organizmaları insanlara bulaştırdığı bir çok kez de rapor edilmiştir. Bu konuda ki düzenlemelerin temel amacı; güvenilir, görece uygun fiyatta ki besinin, uygun yerlerde satılabilmesini sağlamak olmalıdır. Besinin güvenilirliğini sağlamak için her yörenin sosyokültürel durumuna göre hazırlanmış gıda hijyeni ile ilgili kodeks kullanılmalıdır” dedi. Sokakta açıkta satılan yiyeceklere karşı halkın daha bilinçli ve duyarlı olması gerektiğini de vurgulayan Yentürk, “Unutulmamalıdır ki ülkelerin gelişmişlik düzeyleri vatandaşların sağlıklarına verdikleri önemle orantılıdır. Konuya böyle yaklaşıldığında ülkemizin çok daha iyi yerlerde olmadığı görülecektir. Halen yürürlükte olan 5179 sayılı Gıda Yasası bu konudaki denetim görevini Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’na vermiştir. Fakat yeterli eleman bulunamaması nedeniyle denetimlerin sağlıklı ve sonuç alıcı bir şekilde yapıldığını söylemek mümkün değildir. Bu nedenle salt bu işle görevli bağımsız ve yetkisi geniş bir kurumun oluşturulmasına ve denetimlere elden geldiğince sivil örgütlerinde ortak edilmesinde yarar bulunduğunu düşünmekteyiz” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.