Gençliğin Sorunları

Gençlik; insan yaşamında çocukluk ve orta yaşlılık arasındaki devredir.
Ülkemizde ve dünyanın diğer bütün ülkelerinde gençliğin birçok sorunu vardır. Bu sorunların aşılabilmesi için, ülkemizde ve dünyada konunun uzmanları sürekli tartışmakta ve çözüm yolları aramaktadır.
Gençlik, ruhsal açıdan, duygu ve düşünce yaşamında derin değişiklikler yaşar ve bu kişiliğin pekişmesiyle sonuçlanır. Gençler duyguludur, heyecanlıdır. Ailesinin, çevresinin, gençlerin duygu ve düşünce yaşamında derin değişiklikler yaşar ve bu kişiliğin pekişmesiyle sonuçlanır. Gençler duyguludur, heyecanlıdır. Ailesinin, çevresinin, gençlerin duygu ve heyecanları karşısında belli bir anlayış göstermemesi, kalıcı kişilik bozukluğuna neden olabilir. Ayrıca kuşak çatışmaları da görülebilir.
Aileler, kendi çocuklarının komşu çocuklarından daha zeki ve çalışkan olmasını isterler; ancak bu durum her zaman mümkün olmaz. Gençlerin, aileleri tarafından, diğer başarılı gençlerle kıyaslanması ve aşağılanması bazen çok üzücü olaylara neden olabilir.
Aileler, çocuklarının çok çalışmasını isterler. Gençler ise çalışmakla birlikte özgür olmak isterler. Arkadaşlarıyla gezmek, eğlenmek, spor yapmak isterler. Onların bu istekleri aileleri tarafından her zaman anlayışla karşılanmaz. Bu durumda bazen gençler ve aileler arasında çatışmalar yaratabilir.
Ülkemizde, gençlerin en önemli sorunlarından biri eğitimdir. Binlerce gencimiz hala okuma-yazma bilmiyor, ve ilköğretim okulunu bitirdikten sonra okutulmuyor. Ülkemizin bazı şehir, kasaba ve köylerinde yeterli sayıda okul ve öğretmen olmadığı için, gençlerimiz okuyamamakta ve yeterli eğitimi alamamaktadır. Üniversitelerimizde okuyan öğrenci sayısı gelişmiş ülkelere göre çok azdır. Binlerce gencimiz, sınavı kazanamadığı için, üniversitede okuma hayalini gerçekleştirememektedir.
Gençlerimizin diğer bir sorunu da işsizliktir. Binlerce ilköğretim, lise ve üniversite mezunu gencimiz işsizdir ve bu gençlerimizin önemli bir kısmı iş bulma ümidini kaybetmiştir. İşsiz gençlerimiz. Anne ve babalarının verdiği paraları harcamakta, bazen de çetelerin, bölücü ve yıkıcı örgütlerin tuzağına düşmektedir. Bu durum anne ve babaları kahretmektedir.
Gençlerin diğer sorunu, sigara, içki, uyuşturucu alışkanlığıdır. Bu kötü alışkanlıklar, alınan sert önlemlerle, gelişmiş ülkelerde hızla azalmasına rağmen, ülkemizde artmaktadır. Uzmanlarımız, “Bizim ülkemizde uyuşturucu yaygınlaşmaz” demişti. Görülüyor ki; ülkemizde uyuşturucu oldukça yaygınlaşmıştır. Gençlerimizin uyuşturucu ile zehirlenmeleri her geçen gün biraz daha artmaktadır.
Gençlerin sorunlarına çözüm üretme konusunda yeterince başarı sağlayamıyoruz. Gençlerin sorunlarına çözüm üretilmesinin şartı; birbirimizi iyi anlamamız ve birbirimize saygılı olmamızı gerektiriyor.
Unutmayalım ki, Atatürk’ün işaret ettiği çağdaş uygarlık seviyesine ulaşmak için, gençleri iyi anlamalı ve onların sorunlarına çözüm üretmek için her türlü fedakarlığı yapmalıyız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.