En Güzel Hediye: Kitap

Yeni bir yıla giriyoruz. Yeni umutların yeşereceği yıla girerken herkes gücü oranında iyi dileklerle birbirine hediyeler alıyor.

 

Diğer taraftan da bazı tutucular, yeni yıl kutlamalarına karşı gizli açık kampanyalar yürütüyor. Zaman zaman bu kampanyalar tehlikeli boyutlara da ulaşıp saldırıya dönüşüyor. Özellikle internet paylaşımlarında yeni yıl kutlamaları ile Hıristiyan inancında olanların Noel kutlamaları arasındaki fark yazılıp çizilse bile saldırgan kesimin okuma alışkanlığı olmadığı için yazılanlardan haberdar olma şansları da yok. Sonuçta herkes bildiğini okuyor.

 

Yeni yıl kutlamalarının “gavur işi” olduğuna inanan esnaf içinde yılbaşı süsleri, tombala ve hediyelikler satanlar bile var.

 

Aslında, hediye alışverişi, son yıllarda, belirli günlere sabitlenerek tüketim ekonomisinin aracı olsa da, güzel bir alışkanlık. Ülkemizde, yıllar önce Anneler Günü ile başlayan hediye alışverişi giderek Babalar Günü, Sevgililer Günü, Hortlaklar Bayramı gibi günlere bile yayıldı. Yılbaşı hediyeleri ise yer yer bir rüşvet aracı haline getirildi. Viskili, çikolatalı, pahalı parfümlü hediye sepetleri yeni yıl öncesi kamu yöneticilerinin evlerine gönderilir oldu. Sonunda da yasaklandı.

 

Buna rağmen yeni yıl nedeniyle insanların sevdiklerine hediye alması, sevdiklerinden de hediye gelmesi çok güzel. Bu hediyelerin bir anda tüketilmesi yerine yıllarca korunacak, fiyat olarak da insanları zorlamayacak şekilde seçilmesi daha güzel. Bu güzelliğe en iyi örnek de kitap. Evet kitap en güzel hediye.

 

Ülkemizde kitap da ne yazık ki ucuz değil. Ancak kitap okunmamasının nedeni pahalı oluşu değil. Tam tersine pahalı olmasının nedeni okunmaması. Kitaplar 2-3 bin yerine 20-30 bin hatta, 50-100 bin basılabilse ve basılanlar satılabilse şimdiki fiyatlarının beşte biri ölçüsünde satılabilirdi. Nitekim iyi reklam yapabilen bazı yayınevleri yüksek miktarlarda bastıkları kitapları görece ucuza satışa sunabiliyor.

 

Yeni yılda sevdiklerimize armağan etmek için ille de yeni çıkmış, pahalı kitaplar yerine kitap evlerinin elinde kalmış ve çok ucuza satılan inanılmaz ilginç kitaplar bulmak olası. Daha önemlisi sevdiklerimize ille de kitap armağan etmek istiyor ve gücümüz yetmiyorsa, severek okuduğumuz bir kitabımızı da armağan olarak verebiliriz. Yeter ki isteyelim. Bunu yapan çok sayıda tanıdığım var.

 

Bir başka dostum ise yöneticisi olduğu şirket adına her yıl yeni çıkmış bir kitabı iş yaptığı insanlara ve çalışanlarına armağan ediyor. Çok zaman da armağan edeceği kitabı seçerken dostlarına danışıyor.

 

Bu tür alışkanlıklar her yıl başının güzellikleri arasına girmeli.

 

Yeni yılın sağlık, mutluluk, barış getirmesini, bütün kötü şeylerin giden yılda kalmasını dilerim.

 

Yeni yılınız kutlu olsun.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.