Domates fiyatları dibe vurdu

Salça fabrikaları kendi aralarında anlaşarak domates fiyatını düşürüyor!

Karacabeyli domates üreticisinin yüzü bir türlü gülmüyor. 85 bin dekar arazide domates üretimi yapan çiftçiler, bu yıl da hayal kırıklığı yaşıyor.

2011 yılında 20-25 kuruştan domates alan salça fabrikaları, bu yıl fiyatları 14 kuruşa kadar indirdi.

Geçen yıla oranla fiyatların daha da aşağıya düştüğünü ve beklenen fiyatı bulamadıklarını dile getiren üreticiler, her geçen yılın, bir önceki yılı arattığını ifade etti.

Büyük zararda olduklarını kaydeden çiftçiler, “Bu yıl ne oldu da salça fabrikaları 14 kuruştan domates alıyor? Salçaları mı satamıyorlar? Ellerinde stokları mı var? Bir de tekelleşme söz konusu. Fabrikalar kendi aralarında anlaşarak fiyatı danışıklı olarak belirliyorlar. Böyle olunca da olan yine çiftçiye oluyor” dedi.

Çiftçiler, salça sektörünün tekelleştiğini, rekabet ortamının oluşmadığını ve domates üreticilerinin var olan düzende hiçe sayıldığını belirterek, “Her geçen yıl ortada geçerli hiçbir neden yokken, domatesin fiyatı sürekli olarak aşağıya çekiliyor. Domates çuvala giren bir ürün olmadığı için, nasıl olsa çiftçi domatesi satmak zorunda düşüncesiyle çiftçi sıkıştırılıyor. Domatesi 14 kuruşa almaya çalışıyorlar. Üretici adeta bir köle düzeninde onlar için bu malı üretiyor” şeklinde konuştu.

Mildiyö hastalığının rekolteye darbe vurduğunu bir kez daha hatırlatan üreticiler, "Bu sezon rekolte, mildiyö hastalığından dolayı düşük. Ürün kalitesi ve rekoltede düşüşe yol açan hastalık nedeniyle dekar başına 3-4 ton kayıp var. Bu da genel olarak yüzde 25'lik rekolte kaybına tekabül ediyor. Fiyatlarda dibe vurdu. Üretici işin içinden nasıl çıkacak?” ifadelerine yer verdi. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.