Çiftçiye borç erteleme müjdesi!

Karacabey Ziraat Odası, çeşitli afetler nedeniyle zarar gören üreticilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri’ne olan kredi borçlarının bir yıl süre ile ertelendiğini duyurdu.
Çeşitli afetler nedeniyle zarar gören gerçek veya tüzel kişi üreticilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri’ne olan, düşük faizli kredi kullandırılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kapsamındaki kredi borçlarının ertelenmesine dair Bakanlar Kurulu Kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı.
Borç ertelemeden kimler yararlanacak?
Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, konuyla ilgili yaptığı bilgilendirmede, “Borç ertelemeden, 1 Ocak 2017 tarihinden 31 Aralık 2017 tarihine kadar Türkiye sınırları içerisinde meydana gelen deprem, yangın, aşırı sıcak zararı, samyeli, çığ, heyelan, taban suyu yükselmesi, sel-su baskını, fırtına, aşırı yağış, aşırı kar yağışı, kar fırtınası, dolu, kırağı, don kuraklık, yıldırım düşmesi, güneş yanıklığı ve hortum afetlerine maruz kalan ve bu afetler sebebiyle ekilişleri, ürünleri, hayvan varlıkları, tesisleri veya seraları zarar gören, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın diğer kayıt sistemlere göre kayıtlı olup, üretimlerine devam eden gerçek veya tüzel kişi üreticiler yararlanacak.” dedi.
Kararla, söz konusu üreticiler ile tarımsal amaçlı kooperatifler ve Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün (diğer kamu kurum ve kuruluşları hariç) T.C. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri’ne olan, düşük faizli kredi kullandırılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kapsamındaki kredi borçlarının ertelenmesine ilişkin usul ve esaslar düzenlendi.
1 yıl süreyle ertelenecek
Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, şunlar kaydetti: “Gerçek ve tüzel kişilerden ekilişleri, ürünleri, hayvan varlıkları, tesisleri veya seraları en az % 30 oranında zarar gören ve bu durumları Hasar Tespit Komisyonları’nca belirlenen gerçek veya tüzel kişilerin, banka ve TKK tarafından kullandırılan ve hasar tespit komisyonu kararı tarihi itibariyle vadesi/taksit vadesi/hesap devresi henüz gelmemiş olmakla birlikte bir yıl içinde dolacak olan veya vadesinden itibaren 90 günlük süre içerisinde olan tarımsal kredi borçları, vadesinde/taksit vadesinde/hesap devresinde ilgili mevzuatına göre faiz tahakkuk ettirilmek suretiyle vade tarihlerinden/taksit vadelerinden/hesap devrelerinden itibaren 1 yıl süreyle ertelenecek.
1 Ocak 2017 tarihinden kararın yayımı tarihine kadar olan sürede banka ve TKK tarafından Tasfiye Olunacak Alacaklar Hesapları’na aktarılmış bulunan tarımsal kredi borçları ise kararın yayımı tarihini takip eden ayın birinci iş günü itibariyle faiz tahakkuk ettirilmeksizin, bu tarihten itibaren 1 yıl süreyle ertelenecek.
Kararın yayımı tarihinden sonraki dönemde Tasfiye Olunacak Alacaklar Hesapları’na aktarılmış bulunan tarımsal kredi borçları ise, hasar tespit komisyonu kararı tarihini takip eden ayın birinci iş günü itibariyle faiz tahakkuk ettirilmeksizin, bu tarihten itibaren yine 1 yıl süreyle ertelenecek.
% 3 faizli erteleme
Hasar Tespit Komisyonu kararı tarihi itibariyle borçları vadesinden itibaren 90 günlük süre içerisinde bulunan veya Tasfiye Olunacak Alacaklar Hesapları’na aktarılmış bulunun gerçek ve tüzel kişiler, hasar tespit komisyonu kararı tarihinden itibaren bir ay içerisinde; kredi borçlarının vadesi henüz gelmemiş olmakla birlikte komisyon kararı tarihinden itibaren bir yıllık süre içerisinde dolacak olan gerçek veya tüzel kişiler ise borçların vadesinden itibaren bir ay içerisinde Banka veya TKK’ya yazılı olarak müracaat edecekler.
Banka ve TKK tarafından ertelenen tarımsal kredi borçlarına, erteleme dönemi müddetince kredi borcunun vadesinden itibaren %3 faiz uygulanacak. Karar, 1 Ocak 2017 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girdi.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.