Başarısız sünnet geleceği etkiliyor
Başarısız sünnet geleceği etkiliyor
Karacabey Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Opt. Dr. Baha Aker, okulların tatile girmesiyle artan sünnet işlemlerinin hekim tarafından steril ortamda yapılması gerektiğini belirterek anne ve babaları uyardı.
Dr. Baha Aker, hatalı yapılacak bir sünnetin erkeğin gelecekteki hayatını büyük ölçüde etkileyebileceğini belirtti. Aker, “Sünnet uzman bir hekim tarafından steril ortamda yapılmalı. Özellikle de toplu sünnet törenlerinin hijyenik ortamda, psikolojik travmaya yol açmadan yapılması çok önemlidir.
Sünnetin dini ve tıbbi sebeplerden dolayı en sık yapılan ameliyatlardan biridir. Özellikle toplu sünnet törenlerinin hijyenik ortamda, psikolojik travmaya yol açmadan yapılması gerekmektedir. Toplu sünnet törenlerinde sünnet için kullanılan tıbbi alet ve malzemenin hijyeni sağlanmalıdır. Ancak kısa sürede onlarca çocuk sünnet edildiğinden bunu tek tek yapılan sünnet işlemlerindeki gibi yapabilmek neredeyse imkansız. Ayrıca anestezi yapılmadığı için çocuğun ruhen ve bedenen hırpalanması da engellenemiyor” dedi.
Halk tarafından sünnette en doğru yaşın 0-3 yaş arası bebekler ile 5 yaş ve üzerindeki çocuklar olarak bilindiğini bildiren Aker, sünnetin 3-5 yaş arası çocuklarda psikolojik travmaya yol açabileceğini, bu sebeple de bu yaş grubuna tavsiye edilmediğini ifade etti. Son zamanlarda bir çok ailenin çocukları yeni doğduklarında sünnet yaptırmayı tercih ettiğine işaret eden Dr. Baha Aker, bu durumun bebekler için olumlu yönler taşıdığını açıkladı. Bazı özel durumlarda çocuğun yaşına bakmaksızın sünnet ameliyatının uygulanabildiğini sözlerine ekleyen Aker, “Çocukta, sünnet derisi uç kısmının idrar akışına izin vermeyecek kadar dar olması, sünnet derisinin sıkça iltihaplanması, 3 yaşına gelinmesine rağmen sünnet derisinin geri itilememesi, doğuştan böbrek ve idrar yolu bozukluklarının olması gibi durumlarda yaşa bakılmadan ameliyat yapılması gerekiyor” diye konuştu.