Altıparmak’la ‘Yola devam’!

Karacabey Bakkallar, Bayiler ve Büfeciler Esnaf Odası’nın geçtiğimiz Cuma günü gerçekleştirdiği kongrede mevcut başkan İsmail Altıparmak güven tazeleyerek yeniden göreve getirildi.
Şükran Yemişçioğlu Kültür Merkezi’nde yapılan kongrede 368 üyeden 286’sı oy kullanarak, tek liste ile seçime giren İsmail Altıparmak’la ‘Yola devam’ dedi.
Bakkallar, Bayiler ve Büfeciler Esnaf Odası’nın kongresine; İyi Parti İlçe Başkanı Ayhan Tayfur, MHP İlçe Başkanı Hüseyin Erol, CHP İlçe Başkanı Ayfer Şahin Çiftçi, BESOB Başkanı Arif Tak, siyasiler, sivil toplum örgütlerinin başkan ve yöneticileri ile üyeler katıldı.
Kongrede Divan Kurulu, BESOB Yönetim Kurulu Başkanı Arif Tak öncülüğünde yapıldı. Oda’nın faaliyet, denetim raporları ile gelir-gider ve bilançolarının aklanmasının ardından seçime geçildi.
Seçime tek listeyle giren mevcut Başkan İsmail Altıparmak, üyelerinden tam güven oyu alarak 4 yıl daha göreve layık görüldü.
“Bizler gerekli ilgi ve alakayı göremiyoruz” diyerek sözlerine başlayan Başkan İsmail Altıparmak, “Sanat çeşitli dallara ayrılır. Aşçılık, doktorluk, berber, marangoz, ve benzerleri… Bizler de gıda sektöründe bakkaliye mesleği ile uğraşıyoruz. Esnaf bir ülkenin olmasa olmazıdır. Esnaf komşusunun kiremidine düşen taştan rahatsızlık duyar. İnce ruhlu anlayışlı hak ve adalet sağlayan sağlam karakterli bir insandır.
Siyasetçiler, ekonomistler, Bakanlar hep şunu söylerler; ‘Küçük esnaf bu ülkenin dinamosudur, itici gücüdür, bu ülkenin orta direğidir’ Evet çok doğru. Fakat bizler gerekli ilgi ve alakayı göremiyoruz.
Odamız 1981 yılında Karacabey Bakkallar Bayiler ve Benzerleri Odası adı altında kurulmuştur. Kurucu Başkanımız merhum Naci Gümüş, ondan görevi devir alan Alaettin Saygısever ve sonrasında Ayhan Kutku başkanlık yapmıştır.
İsmail Altıparmak olarak ben, 29 Mart 2013’te başkanlık görevini üstlenmiş bulunmaktayım. 2014 yılında unvan değişikliği yaparak Odamızın adı Karacabey Bakkallar Bayiler ve Büfeciler Esnaf Odası olarak tescillendi.
Bizler mesleğimiz gereği terazinin, mizanın, adalet ve hakkın dağıtıldığı son noktadayız. Bakkal her tartıda benden gitsin diyerek, her seferinde kendi hakkından ve kazancından fedakârlık etmiştir. Onun için bizler peygamber mesleğini yapıyoruz. Bakkallık, sanıldığı gibi basit meslek değildir. O yörenin, o mahallenin, o köyün polisi, bekçisi, muhtarı ve hatta doktorudur. O mahallede ve yörede denge unsurudur. Mahallede olay olsa bakkala sorulur. Kız istemeye giderken bakkala sorulur. Küsler barıştırılacaksa o arabulucu olur. O yöreye ve mahalleye devlet erkanı gelse karşılamaya bakkal gider. Toplumun bakkala verdiği önemi ‘bey ve efendi’ sözü tanımlar. Mesela ‘Bakkal Ahmet Bey’ veya ‘Bakkal Ahmet Efendi’ denir.
Ancak günümüz Türkiyesi’nde bu kavramlar unutuldu. Değer yargımız maddiyata dönüştü. Her şeyi ve olayları çıkar ve menfaatlerle ölçer olduk. Biz bakkallar kamuya yük olmadan kendi kendimizi idare ediyoruz.
Bakkalımızın sorunları dağlar kadar değildir, bir elin parmaklarını geçmez. Sorunlarımız ana hatlar itibarı ile; maliye, yerel yönetimler, yaptırım gücümüzdür.
Bizler haksız rekabete karşıyız, bizler kapitalist sisteme karşıyız, bizler adaletsizliğe karşıyız, bizler ekmeğimizin kavgasını yapıyoruz. Bizler günü kurtarmak için değil, yarınlarda ayakta durmanın peşindeyiz.
Görev süremizce yaptığımız faaliyetlere değinecek olursak; Çanakkale şehitleri için her yıl düzenli olarak Ulu Cami’de mevlit okuttuk. Terazi beyannameleri yerinde yapıldı. Bakırköy’de TEMA Vakfı aracılığı ile ağaçlar dikildi. Termal otellere her yıl üyelerimizin kaynaşması, dinlenmesi için geziler düzenledik. Tekel ruhsat işlemlerini Odamız tarafından üyelerimizin yerinde yaptık. Kışın soğuk havalarda üşümemiz için mont yaptırdık. Kadın girişimci üyelerimiz, başarılarından dolayı Bursa’da eski Bakanımız Sayın Mehmet Müezzinoğlu’nun elinden plaket aldılar.
Bakkal deyip geçmeyin; yeni yıla giremezler, bayramda gezemezler, tatile gidemezler, hasta yatamazlar, surat asamazlar, hata yapamazlar, dükkandan bile çıkamazlar, o an bunları yapsalar bile aklından dükkanı atamazlar.
Yeniden göreve gelmem için bana tam destek veren tüm üyelerime çok teşekkür ediyorum. İlk günkü aşk ve heyecanla üyelerimiz için çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
İsmail Altıparmak başkanlığındaki yeni dönem Bakkallar Bayiler ve Büfeciler Esnaf Odası yönetiminde; Mustafa Erdim, İsmail Ova, İbrahim Aştal, Beytullah Akıncı, Ahmet Temel ve Hasan Göktaş yer aldı.
Denetim Kurulu ise; Onur Koç, Alper Şinik ve Uğur Dinçer’den oluştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.