Zirvede “Hayır” sesleri

Karacabey’e zehir solutacak olan Kireç ve Çimento Fabrikası’na, sivil toplum örgütlerinden pankartlı protesto
Zirvede “Hayır” sesleri
Karacabey Kıranlar Köyü’nde kurulması düşünülen Kireç ve Çimento fabrikasına tepkilerini pankartlı eylem yaparak ortaya koyan sivil toplum örgütleri, Kanal Türk’e konuştu.
Kireç ve Çimento fabrikalarının yapılacağı bölgede, “Dünyanın en verimli topraklarında kireç ve çimento fabrikası istemiyoruz” yazılı pankartla gövde gösterisi yapan sivil toplum örgütleri tarımın başkenti olma yolunda ilerleyen Karacabey’de zehir fabrikalarını istemediklerini bir kez daha ortaya koydu.
Kıranlar köylüleri ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri Kanaltürk’te Tuncay Mollaveisoğlu’un hazırlayıp sunduğu, “Yolsuzluk ve Yoksulluk” adlı programın muhabiri Hamdi Çiçek’le, kireç ve çimento fabrikalarının yaratacağı kirlilik hakkında önceki gün söyleşi yaptı.
Karadağ eteklerindeki çekimlere; Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Naci Güncü, Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Şaban Burhan, Ziraat Odası Meclis Üyesi Muhsin Koçak, Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği Karacabey Temsilcisi İbrahim Bursalı, Kıranlar Köyü Muhtarı Osman Erdoğmuş, Şahinköy Muhtarı Mustafa Çiçek ve TEMA gönüllüsü Ümit Yalçın katıldı.
Kireç ve çimento fabrikasını istemediklerini kesin bir dille bir kez daha anlatan katılımcılar, çeşitli sözlerle halkın kandırılmaya çalışıldığını iddia etti. Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği Karacabey Temsilcisi İbrahim Bursalı, Kanaltürk’e yaptığı açıklamada ovanın kalbine kurulacak zehir fabrikalarına 53 sivil toplum örgütünün “Hayır” dediğini anımsattı. Bursalı, “Kireç Ocağı ve Çimento fabrikasının kurulmasını kesinlikle istemiyoruz. Bu konuda kararlıyız. Sivil toplum örgütleri olarak doğa katliamına asla izin veremeyiz. Her şey ortada. Karacabey halkı bütünleşmiş durumda. Bu kararlılık görmezden gelinemez” diye konuştu.
Kıranlar Köyü Muhtarı Osman Erdoğmuş’da köy halkının tepkisini dile getirdi. Erdoğmuş, bölgede meyveciliğin giderek ağırlık kazandığını belirterek, kireç fabrikasının tarımı baltalayacağını ileri sürdü. Erdoğmuş, “İçme suyu kaynaklarının hemen yanı başına yapılacak bu fabrikalar üzerimize zehir kusacak. Köy halkının görüşünü almadan girişimlere başladılar. Bize hiç bir şey sormadılar. Bir oldu bittiyle fabrikayı kurmaya çalışıyorlar. Yöremizde Kireç Ocağı ve Çimento fabrikası istemiyoruz” diye tepkisini dile getirdi.
Şahinköy Muhtarı Mustafa Çiçek’te, “Köyümüzde daha önce çimento fabrikası kurmak istediler. Karacabey olarak direnince çimentocular geri adım atmak zorunda kaldı. Şimdi Kireç fabrikası çıktı. Köylüler olarak Orhangazi’deki kireç ocağını gidip yerinde gördük. Fabrika bacalarından çıkan zehirli duman evlerin çatılarına, camlarına yapışmış. Görüştüğümüz kişiler kireç ocağının bölgeyi yaşanmaz hale getirdiğini söyledi. O manzarayı gördükten sonra başımıza gelecekleri daha iyi anladık. Açık ve kesin olarak ne çimento fabrikasını, ne de kireç ocağını istemiyoruz” dedi.
Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Şaban Burhan, sanayileşmeye karşı olmadıklarını ancak, bölgenin daha çok tarımsal sanayi ürünlerini işleyen tesislere ihtiyacını olduğunu vurguladı. Burhan, “Bölgede organik tarımın ve meyvecilik giderek benimsendi. Türkiye ovaları içinde en verimli topraklara sahibiz. Topraklarımızın çoraklaşmasına izin vermeyeceğiz” şeklinde konuştu.
Ziraat Odası Meclis Üyesi Muhsin Koçak, verdiği ilginç örnekle olayın derinliğini anlattı. Koçak, “Teröristler nasıl bombalarla can alıyorsa, kurulacak bu tesiste ovamıza atılan bir bombadır. Buna nasıl izin veriyorlar, anlaşılır gibi değil. Kirliliği kim nasıl önleyecek?” diyen Koçak, tesislerin kurulması halinde devamının geleceğini iddia etti.
Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Naci Güncü, Karacabey’de tarıma dayalı sanayi dışında, işletme olmadığına değindi. Güncü, “Sanayiye karşı değiliz. Gıda ve tarımsal sanayinin kentimizde faaliyet göstermesinden yanayız. Oldu bittiyle karşı karşıya kaldık. Tepkimizi gösterince kireç ocağı için tanıtım toplantısı düzenlediler. ÇED raporuna gerek olmadığı söylendi. Tesisin çevreye zararsız olduğunu iddia eden yetkililer göz boyamaya çalıştı. Ovamızın kirletilmesine karşıyız. Bu mücadelemizdeki kararlılığımızı herkese göstereceğiz” dedi.
TEMA gönüllüsü Ümit Yalçın’da, Karacabey Ovası’nın dünyadaki en verimli topraklardan birine sahip olduğunu belirtti. Yalçın, “Polatlı’dan Karacabey’e soğan analığı ekmeye geliniyor. Çünkü burası soğanın ana vatanı ve verimli topraklara sahip. Meyvecilikte yamaç arazilerde son derece titizlikle yapılıyor. Bu toprakları kirletmeye kimsenin hakkı yok!” diye sözlerini tamamladı.
Kanaltürk ekranlarındaki “Yolsuzluk ve Yoksulluk” programının konusu olan Karadağ’ın yağmalanması, önümüzdeki pazartesi gecesi 23:30’da ekranlara gelecek. Kıranlar Köyü ile Şahinköy’de kurulması düşünülen kireç ve çimento fabrikası, programın yapımcısı Tuncay Mollaveisoğlu tarafından masaya yatırılarak, konuklarla enine boyuna tartışılacak.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.