Ziraat Bankası’ndan çiftçilere faizsiz kredi

Ziraat Bankası’ndan çiftçilere faizsiz kredi desteği
AK Parti İlçe Başkanı Halit Türkan, Ziraat Bankası tarafından çiftçilere faizsiz kullandırılacak damla sulama kredilerinde, ortaya çıkacak faiz geliri kaybının karşılanmasına ilişkin protokol’ün imzalandığını duyurdu.
Protokol dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı törende, Devlet Bakanı ve Baş müzakereci Ali Babacan ile Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker tarafından imzalandı.
Türkkan, Proje ile tarımda, toprak ve su kayıplarının önlenebilmesi amacıyla, damla veya yağmurlama sulama sistemlerinin desteklenmesiyle çiftçinin rahatlayacağını söyledi.      
TASARRUF SAĞLANACAK:
“Vahşi sulama” olarak nitelendirilen salma sulamadan damla veya yağmurlama sulamaya geçilmesi ile kullanılan su miktarında yüzde 3080 arasında tasarruf sağlanırken, aynı miktarda su ile 4,9 milyon hektar yerine 7,7 milyon hektar arazi sulanabilecek. Bu sistemle ayrıca, enerjide yüzde 40, gübrede yüzde 50, zirai ilaçta yüzde 30, sulama işçiliği maliyetinde yüzde 7090 tasarruf, verimde ise yüzde 2050 artış sağlanabiliyor. Proje uyarınca, çiftçiler, tarımsal desteklemelerden alacakları kaynakları teminat göstererek, Ziraat Bankası’ndan faizsiz kredi kullanarak basınçlı sulama yatırımı yapabilecek.
FAİZ YÜKÜNÜ DEVLET ÜSTLENECEK
Kullandırılan kredinin yüzde 17,5 olan faizinin yüzde 10,5`i Hazine, yüzde 7`si de Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından finanse edilecek. Anapara ise tarımsal destek hak edişlerinden 5 yılda, 5 eşit taksitte tahsil edilecek. Ziraat Bankası’nın, bu yıl damla sulama yatırımları için 1 milyar YTL kaynak ayırdığı, proje başına en fazla 250 bin YTL kredi kullandıracağı belirtiliyor. Kurulan sulama sistemleri, 5 yıl firma garantisi altında olacak.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.