Zeytinlikleri yakalım mı?

* Karacabey Ziraat Odası Başkanı Nuri Karaca, ilçede incelemelerde bulunan TBMM Araştırma Komisyonu’ndan, S.S. Karacabey Zeytin Tarım Satış Kooperatifi’nin Marmara Birlik’e üye olarak alınması ve mısır destekleme primlerinin arttırılması talebinde bulundu.
Zeytin, zeytinyağı ve yağlı tohum bitkilerinin üretilmesi ile satışında görülen problemleri araştıran TBMM Araştırma Komisyonu Karaca-bey’de bir dizi incelemede bulundu. İlk olarak Trakya Birlik Yağ Fabrikası’nı ziyaret eden, TBMM Araştırma Komisyonu üyeleri, AK Parti Balıkesir Milletvekili Ahmet Edip Uğur, AK Parti Aydın Milletvekili Ahmet Ertürk, AK Parti Balıkesir Milletvekili İsmail Özgün, AK Parti Bursa Milletvekili Ali Koyuncu, AK Parti Yalova Milletvekili İlhan Evcin, AK Parti Hatay Milletvekili Abdülhadi Kahya, AK Parti Kilis Milletvekili Hüseyin Devecioğlu, AK Parti Denizli Milletvekili Mehmet Salih Erdoğan, MHP Bursa Milletvekili İsmet Büyükataman ve CHP Bursa Milletvekili Kemal Demirel, Fabrika Müdürü İlker Aksoy’dan bilgi alarak tesislerde incelemede bulundu.
Zeytin ve zeytinyağı ile diğer bitkisel yağların üretiminde ve ticaretinde yaşanan sorunların araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan meclis araştırması komisyonu Karacabey Trakya Birlik Yağ Fabrikası ziyaretinin ardından, Ticaret Borsası Konferans Salonu’nda çiftçiler ile üretici birliklerinin sorunlarını dinledi.
Borsa Konferans Salonu’ndaki bilgilendirme toplantısının açılış konuşmasını yapan Kaymakam Dursun Balaban, ilçedeki zeytin üreticisinin en büyük sıkıntısı olan Marmara Birlik, konusunda destek istedi. Balaban, Karacabey’deki zeytin kooperatifinin üyeliğe alınmaması durumunda; Marmara Birlik tüzüğünde değişiklik yapılarak üretilen zeytinin alınması gerektiğini söyledi.
Ardından toplantıyı yöneten zeytin ve zeytinyağı ile diğer bitkisel yağların üretiminde ve ticaretinde yaşanan sorunları araştıran TBMM Araştırma Komisyonu Başkanı AK Parti Balıkesir Milletvekili Ahmet Edip Uğur, Türkiye’nin yağlı tohum bitkisi üretiminde sıkıntı çektiğini belirterek, yağ ihtiyacının yüzde 70’inin ithal edildiğini vurguladı. Uğur, “Türkiye 70 milyon nüfusuyla yılda ortalama 21 kilogram yemeklik yağ tüketiyor. Bu tüketim oranına karşın, ülkenin yıllık yağ ihtiyacı 1 milyon 750 bin tondur. Türkiye tükettiği bitkisel yağın yüzde 70’ini ithal eder durumda. Geri kalan kısmı kendisi üretiyor. Komisyonun kurulmasının amaçları arasında bitkisel yağ üretiminde oluşan bu açığı araştırmak var.
Ülkemizde 200 milyon zeytin ağacına ulaşmış durumdayız. Türkiye’de ortalama 160-170 bin ton zeytin yağı, 275-280 bin tonda sofralık zeytin üretilmekte. Tüketimiz ise 70 bin ton zeytin yağı ve 180 bin ton sofralık zeytindir. Geriye kalan 100’er bin tonluk fazlalık ise ihraç edilmektedir.
Yapılan araştırmalar gösteriyor ki zeytin yağı rekoltemizde artış var. Bu artışla beraber ihracatımızda gelişmekte. 2-3 yıl içinde 250-300 bin ton zeytin yağı kapasitesine ulaşacağımızı tahmin ediyorum.
Sonuçta zeytin ve zeytin yağı üretimimizde hala sıkıntılar yaşanmakta. Bu komisyon zeytin ve yağlı bitkiler üretilen bölgelerden gelen milletvekillerinin çabalarıyla kuruldu” diye konuştu.
Ardından konuşan Karacabey Ziraat Odası Başkanı Nuri Karaca, bölge tarımının sorunlarını aktardı. Karaca, ilçedeki zeytin üreticisinin yarısının Edincik, yarısının da Mudanya kooperatiflerine üye olarak ürettiği zeytini sattığını vurguladı. Karaca, bu ikiye bölünmüşlüğün üreticilere büyük sıkıntı yaşattığını dile getirerek, S.S. Karacabey Zeytin Tarım Satış Kooperatifi’nin Marmara Birlik’e üye olarak alınması talebinde bulundu. Karaca, “Karacabey’de 600 bin dekar üzerinde birinci sınıf Gemlik tipi zeytin üretilmekte. Marmara Birliğe şu ana kadar yapılan başvurulardan olumlu bir sonuç çıkmadı. Bu konuda destek bekliyoruz” dedi.
Karacabey’in tarım potansiyeli bakımından Türkiye’de 5’inci ilçe olduğunu kaydeden Karaca, 120 bin dekar alanda mısır üretimi yapıldığını belirtti. Karaca, yıllar önce çok önemli bir ayçiçeği üreticisi olan Karacabey’de, şimdi 33 bin dekar arazide üretim yapıldığını söyledi. Karaca, “Uygulanan yanlış tarım politikaları nedeniyle ayçiçeği üretimi her yıl düşmekte. Trakya Birliğin ilk yağ fabrikasının ilçemizde olması ayçiçeği üretimini günümüze kadar taşıdı. Ancak biz bölgemizde yetiştirilen yağlık mısırın, dane mısır olarak görülmemesini istiyoruz. İlçemizdeki rüzgar potansiyeli sayesinde birinci sınıf yağlık mısır üretilmekte ve uygulanacak bölgesel destekleme politikasıyla yağ açığının mısırla kapatılacağına inanıyoruz. Üreticimizin sizden en büyük isteği Marmara Birlik’e alınmamız ve mısır desteklemelerinin yükseltilmesidir” şeklinde konuştu.
Toplantının sonlarına doğru söz alan Marmara Birlik Karacabey Delegesi Hasan Aydın ve Dağkadı Muhtarı Hüseyin Mıstık’ta zeytin üreticisinin geleceğini görmesi ve zeytin üretiminin artması için Karacabey’in Marmara Birlik’e alınması talebinde bulundu. Mıstık ve Aydın’ın bu taleplerinin ardından Borsa’daki toplantı sona erdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.