Zeytinciye kuraklık desteği yok

Zeytinciye kuraklık desteği yok
2007 yılı için buğday, arpa, fiğ ve korungayı kuraklık kapsamına alarak destek veren Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, zeytini kapsam dışı saydı.
CHP Bursa Milletvekili Kemal Demirel, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’na, Bursa’daki zeytin üreticilerinin kuraklık nedeniyle yaşadıkları kayıpların tespiti ve neler yapılmasının düşünüldüğünün açıklanması yönünde soru önergesi vermişti. Önergeye verilen cevapta, kuraklığın yüzde 25 ve üzeri olduğu illerde, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı ve kuru alanda buğday, arpa, fiğ ve korunga eken çiftçilere 14 Temmuz 2007 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile kuraklık desteklemesi yapılacağı açıklanırken, söz konusu olan zeytinin bu kapsama alınmayacağı bildirildi.
Bakanlar Kurulu’nun 04.07.2007 tarihli kararnamesi ile zeytin üreticilerine Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının 1 yıl süreyle erteleneceği, zeytinde 2006 yılı ürünü için 2007 Bütçesi’nden 6.7 milyon YTL prim ödemesi sağlandığı ifade edildi. Sertifikalı zeytin fidanı desteği uygulamalarında ilk defa 2005 yılında sertifikalı zeytin fidanına dekar başına 30 YTL, 2006 yılında dekar başına 250 YTL, 2007 yılında yağlık tür zeytin fidanlığı tesisi için 250 YTL, Gemlik tipi zeytin fidanlığı tesisi için 45 YTL ödeneceği açıklandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.