Yurtseven’den “Kadın Hakları Günü” mesajı

Karacabey Kaymakamı Ahmet Yurtseven, “5 Aralık Kadın Hakları Günü” dolayısıyla kutlama mesajı yayımladı.

5 Aralık 1934'de “Kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkı” veren yasanın kabulü ile bu tarih “Kadın Hakları Günü” olarak kutlanmaya başlandığını anımsatan Kaymakam Yurtseven, “Yaşamın her alanında yok sayılan kadın, Cumhuriyet'in ilanı ile birlikte önemli siyasi ve sosyal haklar elde etmiş, toplumsal alanda varlığını ortaya koymuştur” dedi.

Kaymakam Ahmet Yurtseven mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Atatürk tarafından birçok batı ülkesinden önce Türk kadınına tanınan bu haklar, Ata'nın kadının toplumdaki yerine verdiği önemin somut göstergesidir.

4 Nisan 1926 yılında yürürlüğe giren Medeni Kanun ile de erkeğin üstünlüğüne dayanan düzene son verilmiştir. Bu kanun sayesinde evlilikte çok eşlilik yasaklanmış, Evlenme ve Miras Hukuku'nda kadın, erkekle eşit hale getirilmiştir. Boşanma hakkı kadına da tanınmış ve imam nikâhı yerine medeni nikâh şart koşulmuştur. Evlilik esnasında da sonrasında da kadının ekonomik ve hukuksal güvencesi sağlanmıştır. Böylece Türk aile yapısı ve işleyişi çağdaş, demokratik kurallara dayandırılmıştır.

Erkeğin doğuştan sahip olduğu bu temel insan haklarının, kadına bir hediye gibi sunulması, kadın-erkek eşitsizliğinin bariz göstergesidir. Ne yazık ki bu fiili eşitsizlik hakların elde edilişinin 79. yıldönümünde tam olarak ortadan kaldırılmış sayılmaz. Çünkü kadınlar, toplumda, işte, ailede, her an her yerde zorluklarla karşılaşabilmektedir. Hala kız çocukları okula gönderilmeyerek erken yaşta evlendiriliyor. İş, güç sahibi olamıyor. Çalışmasına izin verilmeyen kadın, eve hapsediliyor. Her yıl onlarca kadın namus cinayetine kurban ediliyor.

Kadınların yaşadıkları hak ihlalleri önce aile içinde başlıyor, yayılarak toplumsallaşıyor.

Daha demokratik toplumlar için, önce kadın kendi haklarını biliyor ve kullanıyor olmalı ki yetiştirdiği bireylerin de temel hak ve özgürlükleri kullanma konusunda bilinçli hareket etmelerini sağlayabilsin.

Yasalarca elde ettikleri bu haklar kadar önemli olan, toplumca benimsenmiş, değişmek istemeyen geleneksel düşünceleri değiştirmeyi başarabilmektir.

Tüm kadınlarımızın Kadın Hakları Günü'nü kutluyor, haklarını benimsenmiş, ekonomik, hukuksal ve toplumsal hayatta hak ettiği yerde olan kadınlarımızın olduğu bir toplum dileğiyle saygılar sunuyorum.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.