Yol paraları neden ödenmiyor?

Yol paraları neden ödenmiyor?
Karacabey-Bandırma duble yol yapım çalışmaları sırasında arazileri zorla kamulaştırılan köylüler, yargı kararına karşın 5 yıldır paralarını alamıyor.
AK Parti Bursa Milletvekili, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik 22 Temmuz’daki genel seçimlerde televizyona çıkarak kısa sürede ödeme yapacaklarını ve kimsenin mağdur edilmeyeceğini söylemesine karşın hiç bir adım atılmadı.
Çelik’in bu açıklamasının üzerinden 1.5 yıl geçti. Hala bir gelişme olmaması köylüleri iyice zor durumda bıraktı.
Karayolları, köylülerin ekmek kapısı olan tarlalarını 5 yıl önce düşük bedelle zorla kamulaştırınca konu yargıya taşındı. 2004 ve 2005 yılında açılan davaların tamamını kazanan köylüler devletten alacağı olan toplam 5 milyar YTL için aşındırmadık kapı, konuşmadık milletvekili bırakmadı.
Karayollarının “Kamulaştırmasız El Atarak” yol yapımı için işgal ettiği araziler devlet eliyle gasp edilmiş durumda. Yargı köylüleri haklı bularak arazi bedellerinin ödenmesi için karar alırken, Karayollarının bu parayı ödememesi köylüleri perişan etti. Toplam 20 köyden yüzlerce vatandaş devletin 5 yıldır istimlak paralarını ödemesini beklerken, iktidar partisinin birinci çıktığı köylere ödeme yapılması ise ayrımcılık iddialarını ortaya çıkardı. Köylüler, devletin tüm vatandaşlarını aynı eşitlikte kucaklaması yönünde görüş belirtirken, 2009 Mart’ında yapılacak seçimlerde aynı vaadlerle gelenlerin, geldikleri gibi geri döneceklerini ileri sürdü.
Köylü çok güç durumda
Karayollarına güvenip banka ve kooperatiflere borçlandıklarını belirten Çavuşköy’den Hüseyin Altın, 50 bin YTL alacağını alabilmek için işkence çektiğini vurguladı. Karayollarından gelecek paraya güvenerek traktör aldığını söyleyen Altın, borçlarını ödeyemeyince bu traktörü satmak zorunda kaldığını, bir çok çiftçinin de devletine ve hükümetine güvendiği için perişan olduğunu söyledi.
Açılan davalar sonucu mahkemeler, Aksakal, Akçapınar, Kuşcenneti, Eskisığırcı, Buğdaylı, Yeni Yenice, Yeni Çomlu, Şahin, Keşlik, Çavuş, Dağkadı, Arız ve Karasu köylerinde bilirkişiler tarafından yapılan keşifte, el konulan arazilerin dönümlerinin 60-70 bin YTL olduğunun tespit edilmesi üzerine yasal faiziyle birlikte davalı idareden tahsiline hükmetmişti.
Çanakkale’ye uzanan yol boyunca bu köylerin sayısı 150’yi aşarken, binlerce vatandaş devletine olan güvenlerinin sarsıldığını dile getirdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.