“Yeşildere Barajı çiftçiye hayat verecek”

DSİ 1. (Bursa) Bölge Müdürü Hayati Çelenk, Karacabey’in Gölecik Barajı’nın ardından Yeşildere Barajı’nda da incelemelerde bulundu. Beraberinde Bölge Müdür Yardımcısı Erdinç Kuran, firma yetkilileri ve teknik heyet ile birlikte ziyareti gerçekleştiren DSİ 1. (Bursa) Bölge Müdürü Hayati Çelenk, 38 bin 850 dekar zirai alanı suyla buluşturacak olan Karacabey Yeşildere Barajı’nın çiftçiye büyük fayda sağlayacağını söyledi.
İncelemeler sonrasında Yeşildere Barajı hakkında bilgi veren DSİ 1. (Bursa) Bölge Müdürü Hayati Çelenk, şunları kaydetti: “Karacabey Yeşildere Barajının temelden yüksekliği 67 metre olacak. 16 milyon m3 su biriktirme hacmine sahip baraj, 38 bin 850 dekar zirai arazinin sulanmasına hizmet edecek. Projenin tamamlanması ile ülke ekonomisine yıllık 70 milyon 590 bin TL katkı sağlanması hedefleniyor.
Yeşildere Barajı’nın sulama sahasında yapılan gözlemler, yıllık ortalama yağışın % 27’sinin sulama mevsiminde, geri kalan % 73’ünün ise diğer aylarda düştüğünü gösteriyor. Bu nedenle söz konusu sahada sulama mevsiminde sulama suyuna gereksinim duyuluyor.
Proje sahasında yaşamlarını sürdüren vatandaşlarımızın en önemli geçim kaynağı tarım. Genelde bölgenin ekonomik potansiyelini tarım ve tarım ürünlerine dayalı sanayi etkinlikleri oluşturuyor. Tarımsal üretimin arttırılması halinde, tarıma dayalı sanayinin de gelişerek bölge ekonomisine büyük katkılar sağlayacağı öngörülüyor. Bunun yanında proje sahası yurdumuzun nüfus yoğunluğunun en çok olduğu Güney Marmara Bölgesi’nde yer aldığından Bursa, Balıkesir, Bandırma gibi ticaret ve endüstri merkezlerinin çok yakınında bulunuyor. Gerek ülkemizin ve gerekse büyük bir tüketim merkezi durumundaki bölgenin gıda ihtiyacının karşılanması, gerekse endüstrinin ham madde ihtiyacının temin edilmesi ve tarım ürünlerinden elde edilen ihracat gelirlerinin artırılması için tarımsal sulama imkânlarının arttırılması büyük önem arz ediyor.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.