Yeni sistem, Lise 3 öğrencilerini kapsıyor

Yeni sistem, Lise 3 öğrencilerini kapsıyor
Karacabey Uğur Dershanesi 2010 yılından itibaren değişen “Üniversiteye Giriş Sistemi”nin iki aşamalı ve 6 ayrı sınavdan oluşacağını bildirdi.
Konuyla ilgili açıklama yapan Uğur Dershanesi Rehber Öğretmeni Miraç Erdemir, farklı bir yapıya kavuşan sistemin şu anda Lise 3’e giden öğrencileri kapsadığına dikkat çekti.
Özdemir, Yükseköğretime Geçiş Sınavı ve Lisans Yerleştirme Sınavı (YGS)’nın Mart ayı sonunda tek oturumda yapılacağını söyledi.
Sınavlarda, öğrencilere ortak alan derslerinden sorular yöneltileceğini duran Miraç Özdemir, “YGS’de öğrencilere ortak alan derslerinden sorular yöneltilecek. Temel Matematik, Türkçe, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler’den 180 soru ve 180 dakika olacaktır. Öğrenciler bu bölümde aldıkları puanın bir kısmını ikinci bölümde kullanacaklardır. Ancak LYS’ ye sadece temel matematik ve temel Türkçe dersinin etkisi olacaktır. Bu bölümden alınan puanlar MYO ve özel yetenek sınav baraj puanını belirleyecektir. Bu sınavda belirlenecek barajı geçemeyen öğrenciler ikinci aşamaya giremeyeceklerdir. Bu bölümde ayrıca, derse bağlı olmayan muhakeme gücü yüksek, yorum becerisi ağırlıklı sorular sorulacaktır.
Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS)’de ise, İkinci aşama sınavı haziran ayının sonuna doğru farklı günlerde toplam 5 oturumda yapılacaktır. LYS-1’de Matematik, Geometri ve Analitik Geometri, LYS-2’de Fizik, Biyoloji ve Kimya, LYS-3’te Edebiyat, Dil Anlatım ve Coğrafya (1), LYS-4’te Tarih, Coğrafya (2) ve Felsefe Grubu, LYS-5’te ise Yabancı Dil derslerinden sorular gelecek. Her oturumda farklı bir test uygulanacaktır. LYS’de her testte 120 ile 150 arası soru bulunacak. Sorular mevcut ÖSS’nin ikinci bölümüne benzeyecek. Öğrenciler girmek istedikleri yükseköğretim programının puan türüne göre hangi oturuma katılacaklarına karar verecekler. Burada mevcut sistemdeki SAY-MF, EA-TM, SÖZ-TS, DİL-YD puanına karşılık gelecektir. Ancak bazı bölümlerin puan türü değişebilir. Sınava katılacak öğrenciler girdikleri testlere göre farklı puanlar alacaklar. Öğrencilerin her ders için ayrı puanı hesaplanacak. ” dedi.
Rehber Öğretmen Miraç Erdemir ayrıca, yeni sınav sistemiyle ilgili ayrıntılı bilgi almak isteyen öğrenci ve velileri Uğur Dershanesi’ne beklediklerini sözlerine ekledi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.