Yaz saati ay sonunda başlıyor

Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla her yıl yapılan yaz saati (ileri saat) uygulaması ay sonunda başlıyor
Buna göre 30 Mart pazar günü 03.00`de, saatler bir saat ileriye alınacak. Uygulamanın ne kadar süreceğine ise Enerji Bakanlığının taslağını gönderdiği ve halen imza aşamasında olan kararname çerçevesinde Bakanlar Kurulu karar verecek.
Geçen yıl yaz saati uygulaması, yine Mart ayının son pazarı başlarken, 28 Ekim 2007 tarihinde 04.00`de saatlerin bir saat geri alınmasıyla sona ermişti.
500-600 MİLYON KWH TASARRUF
Geçmiş yıllara bakıldığında yaz saati, bir başka deyişle ileri saat uygulaması, AB ülkeleriyle birlikte Mart ayının son pazar günü başlayıp, Ekim ayının son pazar günü bitiyor. Uygulamayla her yıl, `orta ölçekli` bir hidroelektrik santralinin yıllık üretimi kadar tasarruf sağlanıyor. TEİAŞ`nin hesaplarına göre yaz saati uygulaması ile yıllık 500-600 milyon kilovatsaat (kWh) tasarruf sağlanıyor.
İLERİ SAATİN TÜM YILA YAYILMASI GÜNDEMDE
Enerji İşleri Genel Müdürü Budak Dilli, ileri saat uygulamasının `tüm yıla yayılması` konusunda çalışma yaptıklarını açıkladı. Dilli, şu bilgiyi verdi: `Greenwich`e göre Türkiye`nin saat dilimini bir saat doğuya kaydırırsak Türkiye`nin normal saati Avrupa`ya göre bir saat ileriye gitmiş olacak. Yani saat dilimini tek saate düşürmek için çalışma yapıyoruz. Fakat kesin birşey yok, kararı Bakanlar Kurulu verecek. İleri saat uygulamasının getirdiği enerji tasarrufu nedeniyle Türkiye`nin konumunda olan bir ülkenin, örneğin Doğu Avrupa ülkeleriyle aynı saatte olması yerine, bir saat ileride olması daha ekonomik.`

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.