Yatırım Teşvik Belgesinin avantajları

Karacabey Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler (SMMM) Odası Temsilcisi Bülent Fıçıcı ile Endüstri Mühendisi Pelin Fıçıcı, TOSYÖV Bursa Derneği tarafından düzenlenen, “Yatırım Teşvik Mevzuatı” ile “TÜBİTAK AR-GE Destekleri” konulu seminere katıldı.
            Uludağ İhracatçı Birlikleri Konferans Salonu’ndaki programın açılış konuşmasını yapan TOSYÖV Bursa Derneği Başkanı Naci Süzgün, ‘girişimcinin gücü, KOBİ’lerin sesi’ parolasıyla çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.
            Süzgün, üyelerinin her türlü mevzuat değişikliği ve KOBİ’leri ilgilendiren son gelişmelerle ilgili bilgilendirmek amacıyla bu tür seminerlere ağırlık verdiklerini kaydetti.
            Yoğun katılımın yaşandığı seminerde ilk sunumu yapan SMMM Bülent Fıçıcı, yatırımlarda devlet yardımları kararıyla, “Yatırım Teşvik Mevzuatı”ndaki bazı değişiklikleri anlattı.
            Yapılan bu değişiklikle yatırım teşvik belgesi almanın avantajlarında ciddi bir artış olduğuna dikkat çeken Fıçıcı, “Teşvik belgesi alabilmek için öngörülen asgari yatırım tutarları ise yükseltildi. Kalkınmada öncelikli yöreler ve normal yöreler kavramları kaldırıldı. Bunun yerine Türkiye 4 ana bölge ve 27 alt bölgeye ayrıldı. Bundan sonra destekler ağırlıklı olarak bölge ve sektörlere göre verilecek” dedi.
            Teşvik belgesi alan işletmelerin eskiden yalnızca yaptığı makine ve teçhizat yatırımlarında Gümrük Vergisi ve KDV istisnasından yararlandığını belirten Fıçıcı, yeni düzenlemeye göre Gümrük Vergileri ve KDV istisnalarının yanı sıra Kurumlar ve Gelir Vergisi’ne vergi indirimi avantajının da eklendiğini dile getirdi.
            Fıçıcı, şunları söyledi: “Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği, her bölgeye yatırım yeri desteği, sadece 3. ve 4. bölgelerde uygulanmak üzere faiz indirimi desteği getirildi. Yine 1. ve 2. bölgeden 4. bölgeye taşınacak olan tekstil, hazır giyim, deri ve deri mamulleri sektörlerine 5 yıl boyunca Kurumlar ve Gelir Vergisi’ne yüzde 75 indirim ile sigorta primi işveren hissesi desteği getirildi.”
TÜBİTAK’ın AR-GE Destekleri
            Seminerin ikinci bölümünde ise Endüstri Mühendisi Pelin Fıçıcı, “TÜBİTAK’ın AR-GE Destekleri” ile ilgili bilgiler verdi.            Fıçıcı, özellikle işletmelerin kendi bünyesinde AR-GE ile ilgili yaptıkları çalışmalarda bu desteklerden nasıl yararlanacaklarını anlatarak, TÜBİTAK’a başvuru, değerlendirme, destek ve izleme süreçlerinde işletmelerin yapmaları gerekenleri değerlendirdi.
             Fıçıcı, “TÜBİTAK ile AR-GE destekleme sürecine giren işletmeler, Kurumlar ve Gelir Vergisi’nden AR-GE indirimi, Gelir Vergisi Stopaj Desteği, Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği, Damga Vergisi İstisnası ve en önemlisi geri ödemesiz hibe desteklerinden yararlanabileceklerdir” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.