Yağmurun bilânçosu çok ağır oldu!

30 bin dekar yetişmiş domates çürümeye terk edildi:

Karacabey Ziraat Odası yöneticileri, sağanak yağış ve dolunun vurduğu ekili alanlarda incelemede bulundu. 30 bin dekar alanda yaklaşık 170 bin ton domatesinin tarlada kaldığı belirlenirken, zararın ise 50 milyon TL civarında olduğu ortaya çıktı.
Ziraat Odası Başkanı Hasan Karahasanoğlu ile Meclis Başkanı Nuri Karaca, önceki gün meydana gelen sağanak yağışın ardından ovada inceleme yaptı. Özellikle ova köylerinde dolu ile birlikte daha etkili olan yağışın, çiftçiyi perişan ettiği belirtilirken, borçların en az 5 yıl faizsiz ertelenmesi istendi.
Bu yıl toplam 85 bin dekar alanda gerçekleştirilen domates ekiminin, 55 bin dekarının hasadı yapılabildiğini belirten Ziraat Odası yöneticileri, “30 bin dekar yetişmiş domates çürümeye terk edildi. Tarlada kalan 170 bin domatesin yaklaşık piyasa değeri 50 milyon TL.
Bazı köylerimizde yağan dolu ise tüm ürünleri telef etti.
Domates tarımının sürdürülebilir olmaktan çıkmaması için bir şeyler yapılması gerekmektedir. İlk aşamada tespitler yapılıp, Ziraat Bankası, Tarım Kredi gibi tarımsal kurumlara olan çiftçi borçlarının en az 5 yıl faizsiz ertelenmesi, çiftçinin sulama birliklerine, UEDAŞ’a, Pankobirlik’e olan borçlarının devlet tarafından sübvanse edilerek taksitlendirilmesi gerekmektedir.
Tarımsal sigorta yağış riskini kabul etmemektedir. Bütün ürünlerde yağış ve hastalık riskinin sigorta kapsamına alınması sağlanmalıdır.
İlçemizde tam bir çiftçi dramı yaşanmaktadır. Tüm yetkilileri ve siyasileri çare bulmaya davet ediyoruz” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.