Verim hesaplamaları hatalı

Karacabey Ziraat Odası, fark ödemesi desteklemelerindeki değişikliklere karşın verim hesaplamalarının hatalı olduğunu belirtti.
Fark ödemesi ile ilgili birim alana referans miktarlarının daha önceden kullanılan bölgesel komisyonlar yerine Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayınlanan verilerin kullanılmasının mağduriyete neden olduğunu vurgulayan Ziraat Odası Başkanı Hasan Karahasanoğlu ile Meclis Başkanı Nuri Karaca, bu konuda daha önce de açıklamalarda bulunduklarını kaydetti.
Söz konusu tebliğin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca değiştirildiğini ifade eden Karahasanoğlu ile Karaca, “27 Haziran 2012 yayınlanan 'Türkiye tarım havzaları üretim ve destekleme modeline' göre 2012 yılı ürünü yağlı tohumlu bitkiler, hububat ve baklagil fark ödemesi desteğine ilişkin bakanlar kurulu uygulama kararı uygulama tebliği yine 28.03.2013 tarihinde alınan 2013/4385 numaralı kararla beraber daha önceki tebliğde yer alan TÜİK verilerinin kullanılması ibaresi tarımsal veriler ve uydu görüntülerinin kullanılması ile tespit edilen değerlerin kullanılması şeklinde değiştirilmiştir.
Bunun üzerine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 11.03.2013 tarihinde basın toplantısı ile yeni sistemi tanıtmıştır. Sistemi incelediğimizde ilçemiz için birçok ürünün verim değerlerinin daha gerçekçi bir noktaya geldiğini görüyoruz. Yalnız ikici ürün mısır üretimi ile ilgili verim değerleri yine gerçek değerlerden uzak kalmaktadır. Bunun en önemli nedeninin yapılan modellemedeki ufak bir hata yüzünden olduğunu tahmin etmekteyiz.
Yapılan modele göre verim değerlerini değişken ve değişken olmayan değerler etkilemektedir. Konumuzu ilgilendiren değişken değerler ise yıllık, aylık ve sezonluk yağış miktarları, sıcaklık değerleri ile buharlaşma değerleridir. Bu noktada ise ikinci olarak gösterilen mısırın modele giren ekim tarihi modelin hesaplayacağı verim değerini ciddi olarak etkileyecektir. Bölgemiz ikinci ürün dane mısır üretimi sanayilik bezelye, soğan ve muhtelif kışlık yem bitkilerin ardından üretilmektedir.
Bu nedenle bu mısırların ekimi ile 1. ürün dane mısır ekimi arasında 15-20 günlük bir fark olmaktadır bu da ciddi verim kayıplarına neden olmamaktadır hatta belirli senelerde birinci ürün üretimlerine göre daha iyi verimler alınabilmektedir. Bahsedilen verim kayıpları buğday vb. hububatların hasadından sonra yapılan ekimlerde olmaktadır.
Bu nedenle eğer prim ödemeleri bahsedilen değerler üzerinden yapılırsa bölgemiz çiftçilerinin ikinci ürün dane mısır üretiminden önemli miktarda prim kayıplarına neden olacaktır. Bu durum ise aşağıdaki olumsuzlukların oluşmasına neden olabilir.
1. Desteği azalan üreticiler ikinci ürün olarak silajlık mısır üretimini tercih edebilirler (bu ürünün desteklemesi verime bağlı olmadığından) bu nedenle önemli dane mısır tüketimi yapılan bölgemizde dane mısır arzının düşmesine,Bazı çiftçilerimizin birinci ürün olarak ektikleri ve hiçbir desteklemeden yararlanamadıkları bezelye ve soğan gibi ürünlerini ÇKS kayıtlarına beyan etmeyerek ürettikleri ikinci ürün mısırları birinci ürün olarak gösterebilirler bu da ÇKS sisteminden sağlıklı veri toplanabilmesini engelleyebilir.
3. Birinci ürün olarak yem bitkileri yetiştiren çiftçiler yaşadıkları prim destekleri kayıpları yüzünden (aldıkları yem bitkileri desteği bu kaybı telafi edemeyecektir) bu üretimi bırakabilirler. Özellikle son yıllarda bölgemizde bulunan hayvan sayısının arttığını ve kaba yemde yaşanan sorunları göz önünde bulundurursak bölge hayvancılığı için ciddi olumsuzluklara yol açabilir.
4. Bölgemiz önemli tohumluk mısır üretimi yapılan sahalardan birisidir. İzolasyon sahalarını belirlenmesi ile birlikte bazı üreticiler kendilerine söylenen zaman izolasyonuna uymaktadırlar ve ikinci ürün dane mısır yetiştirmek zorunda kalmaktadırlar. Bu durumda bu üreticilerimiz ciddi ekonomik kayıplar ile karşı karşıya kalacaklardır.
    Bakanlığımızdan ricamız yukarıdaki hususları dikkate alarak yapmış oldukları modeldeki basit hatayı gidererek yaşanabilecek bu olumsuzlukları engellemesidir. Bunun için bezelye, muhtelif yem bitkileri, soğan vb. ürünlerden sonra mayıs ayı içinde ekilen dane mısırları başka bir kategoride değerlendirilmesi gerekmektedir” şeklinde açıklamada bulundu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.