Uzay çatıya, çadır uydu

Uzay çatıya, çadır uydu
Karacabeyli seyyar pazarcıların Yeni Pazaryeri’nde hizmet vermeye başlamasıyla bastıran soğuk ve yağışlı havalar, “Uzay çatının” defolarını ortaya çıkardı.
Bazı pazarcılar kapalı pazar yerinde çadır kurarak yağıştan ve soğuktan korunmaya çalışırken, komik manzaralar ortaya çıktı. Tezgahlarına açtıkları ürünleri yağıştan korumak isteyenler ise çatının yetersiz kaldığı yerlerde branda gerdi. Yağış nedeniyle birçok ürünün ıslandığı defolu Pazar yerinde, özellikle kenar kısımlardaki esnafın soğuktan titrediği göze çarptı.
Birkaç gündür kendini hissettiren soğuklar, pazarcı esnafının ciddi sıkıntı yaşamasına neden oldu. Sergilerini kurmak için pazara gelen birçok esnaf sabah soğuğu ile mücadele ederken, önceki gün bastıran yağmurdan sonra esnaf, müşteriyi bırakıp malını korumak için çatının defolarını kendi yöntemleriyle kapamaya çalıştı.
Yeni Pazaryeri etrafının açık olması ve rüzgardan koruyucu hiç bir önlem alınmaması soğuk havada satış yapmaya çalışan esnafı çileden çıkardı. Esnaf, “Havaların iyice soğumaya başlamasıyla artık soba yakarız” diye espiri yaparken, bu gidişle sergilerin çadır kurularak açılabileceğini söyledi.
Pazaryeri kenarındaki esnaflar ise çatının tezgah kurulu alanı korumadığını belirterek, özellikle yağmurlu havalarda çadır veya branda germek zorunda kalacaklarına dikkat çekti. Çat kısmındaki havalandırma ve aydınlatmanın kış koşulları düşünülmeden yapılması ise bazı esnafı boşlukları naylonla kapatmaya yöneltti. Özellikle bakkaliye ve giyim satışı yapan esnaflar olası bir yağmurda boşluklardan gelecek suyun malları bozmasından çok şikayetçi.
Seyyar pazarcılar yer dağılımdaki adaletsizlikten de şikayetçi olurken, belgesi olmayan bir çok kişiye yer satıldığını belirtti. Pazarcı esnafı olmayan ayrıcalıklılardan ise; Satış Belgesi, Ustalık Belgesi, Esnaf Sicil Numarası ve Oda Kaydı gibi evrakların istenmediğini ileri sürdü. Belgesi olmayanlara fahiş fiyatla yer satılmasının yerleşim planını boz-duğunu belirten esnaflar, dağıtım yapıldıktan sonra Belediye’nin belge istemesini etik bulmadıklarını söylediler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.