Üreticiyi destekleyin!

Üreticiyi destekleyin!
Karacabey Ziraat Odası Başkanı Nuri Karaca, kredi çekmeyen üretici kalmadığını belirterek, Ocak ayından itibaren çiftçinin evinetarlasına ya da traktörüne haciz beklendiğini söyledi.
Üretimdeki yüksek girdi maliyetleri, hükümetin yanlış tarım politikaları ve finansal kriz nedeniyle çiftçilerin zor günler geçirdiğini öne süren Karaca, “Üretici, özel bankalardan kullandığı tarım kredilerini ödeyemez duruma düşünce, elindeki tarlasını ve traktörünü kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya geldi. Özellikle Karacabey, Mustafakemalpaşa, Orhangazi, İznik ve Yenişehir’de “düşük faizli” olarak duyurulan kredilerden yüksek miktarda kullanan köylüler, mevsim şartları ve zirai hastalıklar nedeniyle ürünleri zarar görünce hasattan da ümidini kesti” dedi.
Başkan Nuri Karaca, tüm sektörleri saran ekonomik krizin tarım sektörünü de olumsuz yönde etkilediğini belirterek üreticinin perişan ve çaresizlik içinde olduğuna dikkat çekti.
Hükümetin ve medyanın tarım ve hayvancılık sorunlarına diğer sektörlerdeki kadar çözüm yolları aramadığını vurgulayan Karaca, “Ülkeler 2012’ye kadar devam edeceği öngörülen bu iki sorunun en az zararla atlatılması için çeşitli programlar yapmakta, kaynak aktarmakta ve yeni destek paketleri hazırlamaktalar. Türkiye gibi gelişmekte olan ve nüfusunun yüzde 90’nının tarıma bağlı olarak yaşamını sürdürdüğü bir ülkede, tarım sektörüne bu kadar kayıtsız kalınması anlaşılmaz bir durumdur. Şu anda Türk tarımı ve hayvancılığı sürdürülebilir bir durumda değildir. Ülke genelinde hububat ekimleri bitmek üzere olup, ekilen alanların yüzde 50’si toprak altı gübresi atılmadan tamamlanmıştır. Bu durum buğday ve arpa gibi ürünlerde yüzde 30’lara varan bir rekolte kaybına yol açacaktır. Türkiye’nin yıllık 20 milyon ton buğday ihtiyacı 5 milyon ton açık verecektir. Bu şimdiye kadar yaşanmamış (kuraklıklar hariç) kötü bir durumdur” dedi.
Tarım ve hayvancılıktaki sıkıntılara karşı acil önlemler alınması gerektiğini belirten Karaca, “Önlemler acilen alınmazsa, tarım ve hayvancılığa düşük maliyetli kaynaklar temin edilemezse, girdi fiyatlarında indirim sağlanamazsa, diğer tarım ürünlerinde de aynı durum yaşanacak ve büyük rekolte düşüşleri yaşanacaktır. Bugünkü durum devam ederse, ülkenin bir çok yerinde tarım arazileri boş kalacağı gibi, sağmal inekler kesildiğinden dolayı hayvancılık da büyük darbe yiyecektir” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.