Üretici kan ağlıyor!

Çiftçi buğday fiyatlarından memnun değil:
Karacabey Ziraat Odası Başkanı Nuri Karaca, Toprak Mahsülleri Ofisinin (TMO) 50 kr/kg olarak açıkladığı buğday alımının, piyasa fiyatlarının çok altında olduğunu belirterek ”Hububat üreticisi 3 milyon çiftçi, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın fiyatta ve pirimde iyileştirme yapmasını bekliyor” dedi.
       Karaca, tüm yurtta devam eden buğday hasadında, verimin beklenenin altında gerçekleştiğini, piyasaların ise oldukça durağan seyrettiğini bildirdi.
TMO’nun 50 Kr/kg olarak açıkladığı buğday alım fiyatın Kasım ayı itibarıyla 57,5 Kr/Kg’dan satacağını açıkladığını hatırlatan Karaca, “Piyasa müdahalesinin etkin olması durumunda fiyatın bu iki rakam aralığında oluşması beklenir.
       Ancak görülen o ki, bu piyasa düzeninde kaybeden yine çiftçi olacak. Müdahale etkin olmadığı için fiyat 41 ile 42 Kr/kg aralığında oluşmuş, hatta bazı bölgelerde 36 Kr/kg’a kadar düşmüştür. Hububat üreticisi 3 milyon çiftçi, Bakanlığın, fiyatta ve pirimde iyileştirilmesini bekliyor” dedi.
Tarım istihdamı arttı
       Karaca, çiftçilerin kredi borçlarının artığını ifade ederken, diğer yandan tarımsal üretim faaliyetlerinin devam ettirebilmesi, işletmelerin büyüyebilmesi ve yeni yatırımların gerçekleştirebilmesi için üreticilerin sürekli olarak kredi kullanımına ihtiyaçları bulunduğuna dikkati çekti. Son yıllarda tarımsal girdiye göre ürün fiyatlarının aynı şekilde artmadığını, arka arkaya yaşanan kuraklık sonucu yeterli gelir elde edemeyen üreticilerin ise daha da fazlalaştığını vurgulayan Karaca, son iki yılda kredi kullanımının yüzde 67 oranında artış gösterdiği bilgisini verdi.
       Tarımsal istihdamdaki artış da, ‘köy-tarıma’ dönüş eğiliminin 2009 yılında da süreceğini belirten Karaca, 2009 Ocak, Şubat ve Mart dönemlerinde tarımda çalışanların sayısının önceki yılın aynı dönemlerine göre 259 bin, 206 bin, ve 74 bin kişi daha yüksek olduğunu, Mart ayında gerçekleşen tarım dışı istihdamın 315 bin kişi azalırken, tarımsal istihdamın arttığına dikkat çekti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.