Uluabat için tehlike çanları

Uluabat için tehlike çanları
Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Amerikan Uydu Teknolojisi Araştırma Servisi Sorumlusu Gökhan Özsoy, günden güne kaybolan Uluabat Gölü`nün 50 yıl sonra yok olacağını savundu.
Bandırma Ticaret Borsası`nın daveti üzerine uydu teknolojisi ile tarım alanlarını izleme konusunda brifing veren Özsoy, Bandırma bölgesindeki hububat ekim alanlarının uydudan kolaylıkla izlendiğini belirtti. Özsoy “Amerikan uydu teknolojisini Bursa`da kullanı-yoruz, çok faydalı oldu. Ban-dırma Ticaret Borsası`nın çift-çi üyelerinin ne kadar buğday, arpa, mısır ve ayçiçek hubu-batı ektiğini uydudan görüp, elde edilen veri bir bankada toplanacak ve buna göre ekim alanı belirlenecek.
Ekili alanlar uydudan yeşil olarak görülüyor, boş alanlar kahverengi olarak ekrana çıkıyor. Bu sitemle Amerika tüm dünyadaki ekili alanları izleyip, tarım politikası yapıyor. Bu uydu ile Manyas Gölü`nü izleyip kuraklıktan ne kadar zarar gördü tespit edebiliyoruz” diye konuştu.
Özsoy, “Bursa çevresinde 3 büyük modern arıtma tesisi tespit ettik ve Ulubat Gölü`nü de izledik. 13 bin 568 hektar olan göl alanı kuraklıktan küresel ısınmadan etkilendi. Son bir yılda göl 11 bin hektar alana düştü. Bu gidişte 50 yıl sonra Ulubat Gölü`nün yüzde 90`ı kaybolur. Fosfat, azot göle akıyor, sazlar ürüyor, bataklık oluşuyor. Göl günden güne bitiyor. DSİ gölün yanına hidro-elektrik santrali kuruyor. Ramsar etki alanına giren Ulubat Gölü koruma altına alındı, fakat Türkiye`nin en büyük doğal deltası Ulubat Gölü`nde oluştu. Bu gidiş tehlikeli. Nilüfer Çayı da Ulubata gidiyor. Tüm bunları uydudan izleyip, rapor hazırlayıp, gerekli makamlara iletiyoruz” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.