Uğur Mumcu ve Karacabey…

Uğur Mumcu ve Karacabey…
Uğur Mumcu yurdun değişik yerlerinde anıldı. Anma etkinlikleri kapsamında Karacabey’de, Atatürkçü Düşünce Derneği, CHP Karacabey İlçe Başkanlığı, Eğitim Sen ve bir grup gönüllü sanat dostu Karacabeyli’nin çabalarıyla Şükran Yemişçioğlu Kültür Merkezi’nde unutulmaz bir gece yaşadık. Etkinlikte Uğur Mumcu Gazeteciliği’ni anlattım.
Karacabey, son dönemlerde saldırıların odağında. Türkiye’nin en verimli tarım topraklarına sahip bölge, dünyayı kıskandıracak özellikle üretimi gerçekleştiriyor.
Karacabey, diğer ilçelerimiz gibi ciddi tehdit altında ancak kireç işleme tesisleri ve çimento fabrikası kurma girişimleriyle tehdit çok büyüdü. Bu nedenle Karacabeyliler diğer ilçelerdekilerden daha fazla uyanık olmak durumundalar.
Karacabey Meltem gazetesi yörenin tüm sorunlarını sayfalarına taşıdığı, belediye başkanı ve diğer siyasetçilerle kimi şirketlerin yaptıkları yanlışları halka duyarlığı için geçenlerde sudan sebeplerle kapatılmıştı. Yani Karacabey’de çıkar grupları farklı kulvarlarda olsalar maske düşüren gazeteciliğe ve gazetelere tahammülleri olmuyor. İbrahim Bursalı, baskıların devam ettiğini Belediye Başkanı Ergün Koç’un gazeteyi kapattırma çabalarının yargıdan yine döndüğünü söyledi. Bursalı’ya göre İçişleri Bakanlığı müfettişleri incelemeleri tamamladığında Karacabey’de kimi maskeler düşecek.
Yenişehir’deki çimento fabrikası operasyonunu da dikkate aldığınızda Bursa üzerine oyunları daha rahat gözleyebilirsiniz.
Konuşmamda Uğur Mumcu’nun gazeteciliğe ve ülkesine bakışını anlattım. Tarikat-siyaset-ticaret-medya organizasyonuyla sağlığında nasıl mücadele ettiğini yazılarından alıntılarla aktardım. Ardından da, Bursa’da medyanın sorunların çözümü değil ta kendisi olduğunu söyledim.
Bursa gibi saldırılara açık bir kentin merkezi çöktü. Direnci azaldı. Kentsel sıkıntılara ekonominin baskısı eklenince sindirme ve baskı operasyonları daha geçerli hale geldi.
Yıllardır beslendiği toprağının elinden gitmesiyle neleri kaybedeceğini algılayan üreticinin duyarlığı yüksek. Köy kahvesi ve şehir kulübü gelenekleriyle, pazaryeri ve esnaf söyleşileri henüz bitmedi. Kısaca yüz yüze iletişim ön planda ve dertleşmeler doğru bilgilendirmelerle desteklendiğinde direnişe dönüşüyor.
Bursa’da aklı başında her aydının kent merkezindeki medya albenisine kapılmadan köy köy, belde belde, ilçe ilçe dolaşması ve sorumluluğunu yerine getirmesi gerekiyor.
Karacabey’e birlikte gittiğimiz eski jeofizik mühendisleri odası başkanı Sabahattin Sesli ile etkinliği izlerken doğrusunu isterseniz hem duygulandık hem de gururlandı. Karacabeyli aydınlar Hüseyin Taşsatan ve Önder Eren’in eğittiği öğrenciler Uğur Mumcu’yu ve Türkiye’nin bir dönemini olağanüstü duyarlıkla sahneye taşıdılar. Türkülerle metinlerin buluşması, çocukların heyecanı görülmeye değerdi. Çocuklarını izlemek adına salona koşan anne ve babalarla birlikte zaman zaman gözyaşı döktük.
Karacabey Şükran Yemişçioğlu Kültür Merkezi’ndeki Uğur Mumcu buluşması Türkiye’nin sorunlarına karşı ortak tavır alabilecek insan kaynağının henüz tükenmediğini de ortaya koydu.
Siyaset yerel seçimler öncesinde koltuk kavgası nedeniyle içeriye dönük süreci yaşayacak. Bu yanlışı görüp ilçelere ve köylere açılan ve Karacabey’de olduğu gibi tarım topraklarını kullanılamaz duruma getirecek yanlış yatırımlara direnenlerin yanında olanlar seçimlerden çok Türkiye’nin geleceğini düşündüklerini kanıtlayacaklardır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.