Tüydeş: Buğdayda sıkıntı büyük

Tüydeş, Tarım Müdürlüklerini eleştirerek daha duyarlı olmalarını istedi.
Buğdayda sıkıntı büyük
Karacabey Dramalı Un Mamülleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. yöneticileri buğday alımlarının sıkıntılı bir şekilde sürdüğünü söyledi.
Dramalı Un A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Tüydeş, kuraklık ve süne nedeniyle bu yıl buğdayların kalitesinde önemli düşüş görüldüğünü dile getirdi. Tüydeş, “Bu yıl buğdaylar maalesef çok kalitesiz. Bunun en büyük nedeni de süne ve kuraklık. Bu yıl ki süne oranının diğer yıllara göre 10 kat daha fazla olduğunu gördük. Aldığımız buğdayın yarısını yem fabrikalarına satmak zorunda kalıyoruz. Süne böceği buğday yeşilken özünü emdiği için kalitede büyük düşüş var. Tarım Bakanlığı ve Tarım İl Müdürlüğü tarafından yürütülen süne mücadelesinde çiftçiye yeterli ilaç sağlanmadığı kanaatindeyiz.
 Süne ile mücadele böyle sürerse gelecek yıllarda buğday üretiminde önemli zararlar oluşur. Doğal olarak sanayicide ithal buğdaya yönelmek zorunda kalır” diyerek yaşanan sıkıntıya dikkat çekti.
Tüydeş, “Kuraklık ve aşırı sıcaklar yüzünden buğday rekoltelerinin 100 ile 400 kiloya geriledi. Hükümet çiftçiye sahip çıkması gerekiyor. Kuraklık yüzünden oluşan zararlar karşılanmalıdır. Süne oranı kilogramda % 15’lerde bulunuyor. Kaliteyi arttırmak için Almanya ve Kazakistan’dan ithal edilen buğdayla paçal yapılarak un üretimi gerçekleşiyor. Süne nedeni ile buğdayımızın özü maalesef çok zayıf. Devlet buğday ithalatı yaparak yaşanan sıkıntının önüne geçmesi gerekiyor” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.