Türkiye’deki ayı sayısında büyük artış var

“Türkiye’de ayı sayısında büyük artış var”
Bursa Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı ve Pro Animale Türkiye Temsilcisi Prof. Dr. Nilüfer Aytuğ, Türkiye’de birçok canlının aksine ayı sayısında artış yaşandığını belirtti.
Karacabey Ayı Rehabilitasyon Merkezi’nden sorumlu olan Prof. Dr. Nilüfer Aytuğ, başta Rize’den getirilen ve medyanın gündemine oturan ayi Datvi olmak üzere yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler verdi.
Türkiye’de son yıllarda bir çok canlının aksine ayıların sayısında azalma yerine artış yaşandığını anlatan Prof. Dr. Nilüfer Aytuğ, bu konuda ciddi bir çalışma yapılmamasına rağmen Türkiye’deki ayı popülasyonunda büyük artış tespit edildiğini belirtti. Aytuğ, şunları kaydetti: “Çevre ve Orman Bakanlığı’nın belli yörelerde yaptığı çalışmalar var. Bazı bölgelerde ne kadar ayı olduğuna dair. En çok Karadeniz Bölgesi’nde ayı bulunduğu tespit edilmiş durumda. Bunun yanında Marmara Bölgesi’nde ayı popülasyonunda sanıldığından fazla ayı olduğu tespit edildi. Ayrıca Bursa ve İzmir çevresinde ayılar yoğunlaşmış. Eskişehir sınırlarında da ayılar bulunmakta, bu da gayet şaşırtıcı bir durum.” Pro Animale Türkiye Temsilcisi Prof. Dr. Nilüfer Aytuğ, Türkiye’de 1996 yılına kadar dansçı ayı probleminin çözüldüğünü belirterek, 1996 yılında kurulan ve 4 bölümden oluşan Karacabey ayı barınağında 55 ayının bakımının sağlandığnı bildirdi. Ayı barınağının kuruluş amacının Türkiye’de bulunan 28 tane dansçı ayının kurtarılması olduğunu bildiren Prof. Dr. Nilüfer Aytuğ, sözlerini şöyle sürdürdü: “O zaman alan 5 bin metrekare gibi dar bir alandı. Daha sonra 110 bin metrekare alana çıkarılan barınakta doğada yaşama yetisini kaybetmiş ve doğada yaşayamayacak olan ayıları ve çok kötü barınaklarda olan ayıları alarak burada bakıyoruz. Buraya getirilen ayı Datvi’de insanlara alışkanlığını yavaş yavaş bırakarak diğer ayılara alışma sürecinde. Daha önceleri ayıları gördüyünde kaçan Datvi, artık onlara tamamen alışmış durumda.”
Çevresi kapalı olmayan bir merkezin kurulamayacağının altını çizen Prof. Dr. Nilüfer Aytuğ, “Çünkü bu hayvanlar insana alışkın oldukları için yerleşim yerlerine iner. Acıktıklarında ise yiyecek için köylere inecektir. Bu da kendileri için büyük tehlike demektir. En önemlisi de Türkiye için yeni bir alan mı, yoksa bir ayı popülasyon tahmini yapıp anne ayıların inlerinde öldürülmesini engellemek mi daha gerçekçi bunun tartışılması lazım.” şeklinde konuştu. ıÜüRize’de bir vatandaş tarafından bakılırken Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün talimatı ile Karacabey Ayı Rehabilitasyon Merkezi’ne getirilen ayı Datvi’ninde giderek insanlardan uzaklaştığını anlatan Prof. Dr. Aytuğ, ancak tatamıyla doğaya kavuşmasının imkansız olduğunu söyledi.
Dr. Nilüfer Aytuğ, Türkiye’de ayılara karşı büyük bir kıyımın yaşandığını belirterek, yavruların da inlerinde vurulduğunu söyledi. Aytuğ, yaklaşık 15 yıldır ayılarla çalıştığını hatırlatarak; “İnsanlarca beslenen ayıların doğaya uyum sağlamasının karşısındaki en büyük problem insanların parmaklarını veya derilerinin emzirmeleridir. Eğer bunu yaparsanız bir daha bu hayvan insandan ayrılamaz. Ayılar yaratılışları gereği doğada insandan uzak yaşamalıdır. Eğer Datvi insanlarla birlikte yaşasaydı günden güne insanlar için büyük tehlike haline dönüşecekti, insanlar da kendileri ve çocuklarını korumak için rahatlıkla ona zarar verebileceklerdi.” dedi.
“TÜRKİYE’DE AYILARLA İLGİLİ ŞİKAYETLER ÇOK”
Prof. Dr. Nilüfer Aytuğ, Türkiye’de ayılardan şikayetlerin çok yüksek olduğunun altını çizerek, “Ayıların insanları yaralaması, arılara zarar vermesi, ekinlere zarar vermesi gibi bir çok nedenden dolayı ayılardan büyük şikayet var. Bundan dolayı ayılara karşı zaten negatif bir yüklenmenin bulunduğu Türkiye’de insana alışan bu hayvanlar daha sonra gıda aramayıp insanların vermesini bekleyeceklerdir. Bu hayvanlarda ormanda yaşamaya alışık olmadığı için onların dışarıda olması onlar için tehlikedir.” dedi.
Ayıların ortalama 26 yıla kadar yaşadığı bilgisini veren Aytuğ, bunun 30-33 yıla kadar çıkabildiğini söyledi. Bursa’daki Karacabey ayı rehabilitasyon merkezi hakkında asılsız haberlerin üretildiğinden yakınan Prof. Dr. Nilüfer Aytuğ, burada ayıların teller içinde tutulduğu ve aç bırakıldığı gibi haberlerin kendilerini üzdüğünü belirterek, “Halbuki yalnızca bakıma muhtaç ve tedavi gören ayılar kafes içinde. Gelip bize sorabilirlerdi. Ama bunun aksine çeşitli asılsın haberler yapıldı buda bizi üzdü.” dedi. Ayıların yiyeceklerinin çok pahalı olduğunun altını çizen Prof. Dr. Aytuğ, bu nedenle bir Avrupa Birliği projesi düşündüklerini aktardı.
Prof. Dr. Nilüfer Aytuğ, Karacabey Ayı Rehabilitasyon Merkezi’nde insanlara alışkın ayıları insanlardan uzaklaştırmak için kimyasal uzaklaştırma gibi yöntemleri kullanmadıklarının altını çizerek, “Bu programı konunun uzmanları ile Hollanda’da yaptık. Önce en sakin olan ayıları seçtik. Daha sonra bu ayılarla diğerlerini günde belli aralıklarla bir araya getirdik. Bu şekilde diğer ayılara alıştırırken, insanları unutturduk. Anca tamamen agresifleşmesinler diye aralıklarla tek bir kişi içeri girdi. Bu şekilde ayıları alışkın oldukları insanlardan uzaklaştırmaya çalışıyoruz.” şeklinde anlattı.
“AYILAR FINDIK FISTIKLA BESLENİYOR”
Rehabilitasyon merkezinde bulunan ayıların günde iki kez beslendiğini aktaran Prof. Dr. Nilüfer Aytuğ, bunların başında köpek mamasının geldiğini belirterek, ayrıca ekmek, fındık, fıstık, üzüm ve elma gibi yiyecekler verdiklerini anlattı.
Ayılara ayrıca diğer yiyeceklerin yanısıra fındık, fıstık ve üzüm gibi kalorili yiyeceklerini verilmesini sebebini ise Prof. Dr. Nilüfer Aytuğ, “Çünkü onların kış uykusuna yatması gerektiğinden kalorili gıdalarla iyi beslenmeleri lazım. Bazıları aralıklarla kış uykusuna yatıyor. Bazıları birer ikişer aylık sürelerle yüksek yerlerde kazdıkları inlerde kış uykusuna yatıyorlar.” Dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.