Türk milletinin dili Türkçe’dir

Türk Eğitim-Sen Karacabey Temsilcisi Mustafa Şentürk, dil bayramı ile ilgili yaptığı açıklamada, Türk dilinin güzelliklerine değindi.
          “Türk milletinin dili Türkçedir” diyen Şentürk, dilimizin dünyada en güzel, en zengin ve en kolay olabilecek bir dil olduğunu savundu. Her Türk’ün, dilini sevmesi ve yükseltmek için çalışması gerektiğini dile getiren Şentürk, “Türk dili Türk milleti için kutsal bir hazinedir. Atatürk, Türk diline büyük önem vermiştir. Dil konusunda büyük bir hassasiyet gösteren Ulu Önder Atatürk önderliğinde, 26 Eylül 1932 tarihinde “Türk Dil Kurultayı” gerçekleştirilmiştir. Bugün Dil Kurultayı toplantısının 76. yıl dönümünü kutlamaktayız.Aradan geçen 76 yıllık süreçte ne yazık ki Türk Diline yeteri kadar önem vermedik, dilimizi dünyada ait olduğu noktaya taşıyamadık. Bugün başta cadde ve sokak isimleri olmak üzere işyeri tabelaları, gıda ve giyim ürünleri ne yazık ki yabancı kültürlerin etkisi altındadır. İşyerleri, restoranlar, cadde ve sokaklar yabancı dillerden isimlerle süslenmiştir. Gerek gıdada gerek giyimde yabancı isimler ön plana çıkmakta ve yabancı isimli ürünler tercih edilmektedir” dedi.
              Yapılması gerekenin, Türk dilini yabancı sözcüklerden arındırmak olduğunu vurgulayan Şentürk, “Caddelere, sokaklara ve işyerlerine yabancı dilde verilen isimler Türkçe isimlerle değiştiril-meli, gıda ve giyim ürünle-rinde yabancı hayranlığına son verilmelidir.
Türk Dili üzerinde birtakım kirli kampanyalar yürütülmektedir. Dilimiz giderek kirletilirken, kültür erozyonuna uğrarken, dilimiz üzerinde farklı dillerin etkisi de artırılmaktadır. Toplum olarak ne Türkçeyi doğru kullanabiliyoruz, ne de doğru konuşabiliyoruz. Özellikler gençler, Türk diline giderek yabancılaşmaktadır. Argo sözcükler gençler arasında oldukça popülerdir. Ayrıca gençler, Türkçe ile yabancı dilleri karıştırarak konuşmayı tercih etmektedir. Bu noktada en büyük görev medyaya düşmektedir” diye konuştu.
              Dizi ve televizyon programlarında, Türk dilinin büyük bir erozyona uğratıldığına dikkat çeken Şentürk, “Sanatçılar, siyasetçiler de en az medya kadar sorumludur. Sık sık medyada boy gösteren siyasetçiler, sanatçılar konuşmalarına, kullandıkları üsluba dikkat etmeli, küfürlü ya da argo sözcükler kullanmaktan kaçınmalıdır. Dil, bir milleti millet yapan unsurdur. Bugün dünyanın en zengin dillerinden biri olan Türk Dili, nesiller arasındaki en güçlü bağdır. Türk dilinin canlı tutulabilmesi ve dış etkenlere maruz kalmaması milli varlığımızın ve geleceğimizin teminatıdır. Dilin öneminin kavranması için sık sık kurultaylar yapılmalıdır.  Zira Türkçenin gelişmesi ve zenginleşmesi için dil kurultaylarının büyük önemi vardır. Ayrıca çocuklarımıza, gençlerimize dil eğitiminin eksiksiz verilmesi gerekmektedir. Bu düşüncelerle Türk Dil Bayramını kutluyor, dilimizin hak ettiği konuma ulaşabilmesi için toplumun tüm kesimlerini el ele vermeye çağırıyoruz. Unutulmamalıdır ki; Türkçe geleceğimizdir” şeklinde sözlerini noktaladı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.