Tüm sağlık çalışanları desteklenmeli

 

*Türk Sağlık Sen, “21-28 Nisan Ebeler Haftası”nı buruk kutladıklarını söyledi.

Sülü, “Ebeler Haftasını ne yazık ki sağlıkta yaşanan bir cinayet ve bir siyasi parti milletvekilinin sağlık çalışanlarına uyguladığı şiddet ile karşıladık. Gaziantep Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi'nde Göğüs Cerrahisi Uzmanı olarak görev yapan Dr. Ersin Arslan'ın, görev yaptığı hastanede bir hasta yakını tarafından bıçaklı saldırıya uğraması ve hayatını kaybetmesi hepimizin yüreğini yakmıştır. Bu vahşet artık bardağı taşırmıştır. Doktorlarımız, ebelerimiz ve tüm sağlık çalışanları hayatlarından endişe eder bir halde sağlık hizmeti yürütmektedirler” dedi.

Türk Sağlık Sen ailesi olarak “Ebeler Haftası”nda öncelikle sağlıkta şiddetin son bulması çağrısında bulunan Mehmet Sülü, “Tüm kurumları ve yetkilileri bu konuda sorumluluk almaya davet ediyoruz.

Sağlık hizmeti kutsal bir görevdir. Son yıllarda, vatandaşlarımızın sağlık hizmetine ulaşma yolunda birçok mesafe alındı. Birçok noktada 112 Acil hizmet noktaları açıldı. Hastaneye gelemeyecek kadar rahatsız olan hastalar için evde sağlık hizmeti verilmektedir. Tüm bu hizmetler sağlık çalışanlarının büyük bir özverisi ile gerçekleşmektedir. Sağlık tesisleri, araçlar, cihazlar sağlık çalışanlarının özverisi olmadan hiçbir işe yaramaz. Sağlık Çalışanları daha fazla sağlık hizmeti için daha fazla yük ve riskler almaktadır. Bu na rağmen her geçen gün hekimler ve sağlık çalışanlarına yönelik sözlü ve fiziki şiddet olayları artmaktadır. Bu olaylar sağlık çalışanlarının moral ve motivasyonunu azaltmaktadır. Gecesini gündüzünü insan hayatı için harcayan, insanüstü gayretle mesleğini icra eden değerli sağlık çalışanı arkadaşlarımız her gün yaşanan bu ve benzeri olaylar karşısında isyan etmektedirler.

Halkımıza şu mesajı iletmek isteriz; Sağlık çalışanları ve hekimler de insandır. Ölümü yok edemezler. Ancak hastalarını iyileştirmek için canla, başla çalışmaktadırlar. Vatandaşın hekimler ve sağlık çalışanları ile aynı safta durup şiddete karşı ortak tavır almasını istiyoruz.

Ülkemizde 48 bin 498 ebe görev yapmaktadır. Temel görevi anne ve bebek sağlığı gibi ülkenin geleceğine sağlık hizmeti sunmak olan 48 bin ebe ne yazık ki sorunlar yumağı içinde bırakılmışlardır. Görev tanımları ile ilgili belirsizlik nedeniyle sağlık kurum ve kuruluşlarında mesleklerini gereği gibi icra edememektedirler. Her ne kadar Sağlık Bakanlığı ebeyi ana- çocuk sağlığı hizmetlerini yürüten, doğum öncesi, doğum sonrası hizmetleri veren, doğum yaptıran 0-6 yaş grubu çocuk besleme ve aşıları yapan kişi olarak tarif etse de bu tarifin uygulamaya dönüşemediğini görmekteyiz. Ebelerimiz branşları dışında başka işlerde çalıştırılma ya zorlanmaktadırlar. Bu milletin geleceği olan bebeklerine ilk hizmetini sunarak çok önemli bir görevi yerine getiren ebelerin sorunlarına çözüm üretmek bu ülkenin yöneticilerinin öncelikli vazifesi olduğunu düşünüyorum.

Bursa ilimiz Muradiye külliyesinde; Hz. Peygamberin övgüsüne mazhar olan İstanbul’u fetheden Fatih Sultan Mehmet’in dünyaya gelmesine yardımcı olan Ebesi Gülbahar Hatun’un mezarı bulunmaktadır. Bilindiği gibi saray mezarlıklarına saltanat ailesinden (Osmanlı soyundan) olmayan kimse defnedilememektedir. Damatlar dahil baka mezarlıklara defnedilmiştir. Muradiye külliyesinde Osmanlı hanedanından olmayan tek bir mezar vardır o da Fatih Sultan Mehmet’in ebesi Gülbahar Hatun’a aittir. O zamanki saygıyı, sahiplenmenin, değerin birazı da olsun bu gün ebelerimize ve sağlık çalışanlarına gösterilmesini istiyoruz” ifadelerine yer verdi.

 

                                                                                                                                                                                      

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.