Trolcüler deniz ürünlerini bitirdi

Trolcüler deniz ürünlerini bitirdi
GÜMÇED Başkanı Adnan Önürmen, trolle avlanmanın deniz yaşamını ve ekonomisini yok ettiğini bildirdi.
Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği Başkanı Adnan Önürmen, trolle avlanmanın Marmara Denizi’nde özellikle Bandırma, Kapıdağı, Çakıl, Şahinburgaz, Karşıyaka, Erdek, Marmara, Avşa, Tekirdağ, Karacabey Boğazı ve Gemlik Körfezi’nde sualtı canlılarının yaşam alanlarını tahrip ettiğini iddia etti. Önürmen, “Trol balık üreme alanlarının yok olmasına ve çok ciddi ekonomik kayba yol açmaktadır. Yapılan tüm uyarı ve alınan önlemlerin göstermelik olduğu, korsan balıkçıların yasadışı trol avını rahatlıkla sürdürmektedir. Trolla avlanan balık ve karadesler rahatlıkla getirildiği limanlarda hiçbir denetimin olmaksızın pazarlara rahatlıkla getirilebilmektedir.
Belediyelerin ve ilgili kuruluşların yasak trol avını görmezden geldiği saptanmaktadır. Tezgahlar, hatta büyük marketlerin reyonlarında bile trol balıkları göz göre göre satılıyor. Hiçbir kurum ve kuruluşun müdahalede bulunmamasını hayretli izliyoruz Bir haftalık bile olmamış yavru balıklar satılıyor. Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde trol nedeniyle balık türleri ve kapasitesi her geçen gün azalmakta. Trolle avlananlara ağırlaştırılmış para cezası ile mutlaka hapis cezası da verilmeli” diye konuşan Önürmen, tezgahlarda standartların altında tutulmuş hamsi, istavrit, mezgit, karides başta olmak üzere birçok türde balıklara rastlandığını, trolün bir insanlık suçu olduğunu da kaydetti.

BALIKLARI FOTOĞRAFLARLA ANACAĞIZ
Önürmen, şöyle devam etti, “İlgilileri özellikle havadan balıkçıları kontrol etmeye çağırıyoruz. Çünkü Sahil Güvenlik Timleri limandan ayrılır ayrılmaz trolcüler tarafından iletişim kurularak önlem almaları sağlanıyor. Trolcüler balıkları torbaları şamandıra yöntemiyle denize bırakıyorlar sonra sahil güvenlik gittikten sonra avladıkları balıkları limana getiriyorlar. Limanlarda kameralar olmalıdır. Bize göre koordineli denetim gerekmektedir. Her avlanılan balığın belgesi olmalı. Bunlara nasıl izin veriliyor? Trolcüler nasıl çok rahat bir şekilde denizde avlanıyorlar anlamak mümkün değil! Trol, geleceğimizi yok ediyor. Her geçen gün balığa hasret kalmaktayız. Gerekli önlemler alınmadığı taktirde kısa bir süre sonra balık resimlerine bakarak hasret gidereceğiz. Çevremizdeki ülkeler deniz canlılarının yaşamı ve devamlılığı açısından çok ciddi önlemler almış durumda. Bu ülkelerde hiçbir balıkçı, standart altında balık tutamaz, aşırı avlanamaz ve satamaz. Karadaki varlık ne kadar önemliyse deniz varlıklarımız da o ölçüde önemlidir” diye konuştu.
Denizlerimizde son günlerde aşırı avlanmanın yaşandığına dikkat çeken Önürmen, “Hamsi ve istavritin kilosu 50 YKR’tan satılmakta. Ülkemizde mutlaka Deniz Bakanlığı kurulmalı. Deniz ürünlerimiz çok ciddi biçimde yok ediliyor. Avlanmaya kota getirilmeli” dedi.
Adnan Önürmen, deniz canlılarının korunmasında vatandaşların da sorumluluğu bulunduğunu, gördükleri yasa dışı uygulamaları ilgili kurumlara mutlaka bildirmelerinin bir vatandaşlık görevi olduğunu sözlerine ekledi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.