“Toprak Dede”yi uğurladık

Türkiye’nin en büyük tarımsal kalkınma kooperatiflerinden birisi olarak gösterilen Ağaköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kurucu başkanlığını görevinde bulunan ayrıca çevresel faa-liyetlerde bulunarak GÜMÇED Kurucu üye-liği yapan 82 yaşındaki Bursa’nın “Toprak Dedesi” Hacı Muhittin Kocaefe yüzlerce se-veni eşliğinde toprağa verildi. 82 yıllık yaşamında tarıma ve çevreye önem vererek bir çok önemli görevlere imza atan Hacı Muhittin Kocaefe doğduğu köy olan Ağaköy tarımsal kalkınma kooperatifinin kurulmasında etkin rol oynadı. Aynı zamanda 30 yıl köy muhtarlığı görevinde de bulunan Kocaefe sırasıyla 16 yıl Bursa Ziraat Odası Başkanlığı, 4 yıl Çevre Koruma Kurulu Başkanlığı, GÜMÇED Kurucu üyeliği gibi görevlerde bulundu.
Toprağın kıymetini, ürünün bereketini, doğanın güzelliğini, köylünün değerini biz Muhittin Kocaefe’den öğrendik diyen GÜMÇED Genel Başkanı Adnan Önürmen “ Toprağın, emeğin ve çevrenin değerini bize gösteren, Bursa Ovasının tahrip edilmemesi için var gücüyle canını dişine takan, yeri geldiğinde tarım arazileri üzerine kurulan çarpık ve betonlaşmış sanayileşmeyi önlemek için gerektiğinde köylülerle birlikte betonları söken, öncülük eden Muhittin Kocaefe gibi çevreci büyüklerimiz sayesinde bizler doğa için var gücümüzle çevrenin önemini ve korunması için mücadele etmeyi öğrendik” dedi. Muhittin Kocaefe’nin ani vefatıyla içlerinden bir parçanın da yok olduğunu sözlerine ekleyen Önürmen “ Bizlere düşen gelecek nesillerde yeni Muhittin Kocaefe’ler yetiştirmektir. Bizler hayatımız boyunca hep kendisini örnek alarak büyüdük” dedi.
82 yaşında akciğer rahatsızlığı sebebiyle vefat eden Bursa’nın Toprak Dedesi Hacı Muhittin Kocaefe’nin doğup büyüdüğü Ağaköy’de düzenlenen cenaze töreniyle toprağa verildi. Cenaze törenine yüzlerce seveninin yanısıra Eski Bakanlardan Turhan Tayan, Bursa Ziraat Odası Başkanı Fuat Sarı, İlçe Ziraat Odası Başkanları, Emek Belediye Başkanı Yakup Aktaş, GÜMÇED Genel Başkanı Adnan Önürmen, civar köylerin kooperatif başkanları ve GÜMÇED üyeleri katıldı.
Bundan 2 ay önce GÜMÇED’in düzenlediği Ustalara Saygı Gecesi’nde tarıma ve çevreye yaşam boyu yapmış olduğu çalışmalar nedeniyle “ Yaşam Boyu Onur Ödülü” almaya hak kazanan Muhittin Kocaefe konuşmasında gözleri dolarak hayatı boyunca almış olduğum en anlamlı ödül demişti. Her zaman toprağın kıymetinin bilinmesini ve çevrenin değerinin kaybedilmemesini öğütleyen Hacı Muhittin Kocaefe’nin cenazesine siyasetçilerin katılmaması dikkat çekti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.