“Toplulaştırma mı? Otoyollaştırma mı?”

Karacabey Milliyetçi Hareket Partisi İlçe Başkanı Hüseyin Erol, Şükran Yemişçioğlu Kültür Merkezi’nde önceki gün düzenlenen “Otoyol” hakkındaki bilgilendirme toplantısının ardından yazılı bir açıklama yaptı.
Otoyol ile ilgili birçok soru işaretlerinin bulunduğunu belirten MHP İlçe Başkanı Hüseyin Erol, toplantıya bilgi vermek için katılan yetkililerin bu sorulara cevap verecek bilgiye sahip olmadığını söyledi. ‘Toplulaştırma mı? Otoyollaştırma mı?’ yapılmak istendiğini sorgulayan Hüseyin Erol, toplantının ardından yaptığı açıklamada, ““Otoyol gündeme geldiğinden bu yana belirsizlik aldı başını gidiyor. Yanlışlıklar, 2 yıl önce Otoyol A.Ş ve Tarım Reformu Genel Müdürlüğü temsilcilerinin Karacabey Ticaret Borsası Konferans Salonu’nda yaptığı bilgilendirme toplantısında başladı. Köylüyü ikna edebilmek, onaylarını alabilmek için zeka küçümser örnekler verildi. Arazi Toplulaştırma Daire Başkanı Hacı Veli Deveci, adeta dalga geçer gibi ‘Otoyol yapıldığında tarlalarda yetiştirdiğiniz domates ve biberleri otoyol kenarında açacağınız tezgâhlarda daha pahalı satarak fazla kazanç elde edersiniz’ dedi. Duble yol kenarlarında bulunan soğan tezgâhlarının kaldırıldığı günümüzde, otoyol kenarına tezgah açılamayacağını Karacabey halkı kadar Hacı Veli Deveci de biliyordu. Ancak ana fikir bu örneğin içinde yatıyordu. Yani köylüye otoyol kenarında tezgah kurma örneği veren, halka kurulan tezgahı itiraf ediyordu.
Daha da geçmişe bakacak olursak, 10 yıl önce Gönü, Yolağzı, Bakırköy ve Uluabat arazileri Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından toplulaştırma kapsamına alındı. Ancak otoyol gündeme gelince, bu toplulaştırma iptal edilerek, otoyolun geçeceği güzergahlardaki arazileri toplulaştırma kapsamına alındı ve üzerine şerh konuldu.
Madem amaç toplulaştırmaydı, Bakırköy ve Uluabat daha önce planlama içinde olmasına rağmen neden toplulaştırma kapsamına alınmadı?
Önümüze çıkan her sorun aklımıza aynı soruyu getiriyor. Toplulaştırma mı? Otoyollaştırma mı? Yalova–Bursa güzergahında otoyolun geçeceği tüm parseller toplulaştırma kapsamına alınmadı, kamulaştırma yapılarak bedeli ödendi. Ancak Karacabey hattına gelindiğinde ise sistem değişti. Halkın takıldığı konu bu; ‘Madem otoyol geçireceksiniz, benim arazimden geçecekse kamulaştırma bedelini ödeyin öyle geçirin.’
Ticaret Borsası Konferans Salonu’nda yapılan bilgilendirme toplantısında bu sorular gündeme geldiğinde AK Parti Bursa Milletvekili Önder Matlı, ‘Üzüm yemek için buradayız, bağcıyı dövmek için değil. Köylüyü korumak ilk hedefimizdir. Köylünün elinden bedelsiz hiçbir arazi alınamaz. Ben bu işin sonuna kadar takipçisi olacağım’ demişti.
Arazi sahiplerinin onayı alınmaksızın ve bilgilendirme yapılmaksızın arazilere güzergah belirleme çalışmaları için kazık çakılmaya başlandı. Bir araziye sahibinin izni olmadan girilmesi Türk Ceza Kanunu’na göre suçtur. Halkın bunu bilmesine karşın sağ duyusunu koruması ise işin güzel taraflarından da biridir.
Otoyol süreci, çok bilinmeyenli bir denklem. Otoyolun iş ve faaliyet planı nedir? Ne zaman başlayacak ve ne zaman bitecektir?
Otoyol yapım aşamasında arazilerin ekilemediği göz önüne alınarak, buradaki kazanç kaybı ne şekilde telafi edilecektir?
Otoyolun altında kalacak araziler için kamulaştırma bedeli ödenecek midir? Yoksa toplulaştırma yapılarak kayıp arazi miktarları buradan mı karşılanacaktır?
Otoyol güzergahında kalan arazilerde bina ve meyve ağacı bulunanların hak kaybının telafisi için ne gibi yol izlenecektir?
Otoyol güzergâhındaki imarlı arsalar için ne gibi bir yol izlenecektir? Toplulaştırma yapıldığı taktirde, arazi kayıp miktarı ne kadar olacaktır?
Toplulaştırma kapsamına alındığında, toplulaştırma yapılan arazilerin parsel dönümleri en az ve en çok ne kadar olacaktır?
Toplulaştırma kapsamında bulunan bazı bölgelerden doğalgaz ve NATO boru hattı geçmektedir. Yeni yapılacak olan yollar bu hatlara paralel mi olacaktır?
Paralel olmadığı takdirde arazi yine bölünmüş olacaktır. Bununla ilgili bir planlama mevcut mudur?
Bir şahsın otoyol güzergahının her iki tarafında kalacak arazilerine ulaşabilmesi için , planlanan geçit planlaması yapılmış mıdır?
Çiftçi yolun diğer tarafındaki arazisine nasıl ulaşacaktır? Geçit yapıldığında güvenlik zafiyeti oluşmayacak mıdır?
Planlanan toplulaştırma kapsamında yer altı sulama sistemleri ve drenaj sistem planlaması yapılmış mıdır?
Bunlar, kafalarda oluşan binlerce sorunun sadece bir kaçıdır. Otoyol gündeme geldiği günden bu güne kadar, halkımızın bizlere ilettiği sorular ve çözüm istedikleri konuların belli başlılarıdır.
Ülkemizdeki verimli tarım arazileri arasında sıralamaya giren ve ‘Adamı ters diksen, düz çıkar’ tabiri ile verimliliği anlatılan Karacabey ovasında, çiftçilerimiz üretirken küçülmek zorunda kaldı. Girdi maliyetlerinin her geçen gün artmasına rağmen, rekolte artışı sağlandığı koşullarda bile, ürün fiyatlarındaki artışın düşük olması, paralellik arz etmemesi sebebiyle bir çok çiftçi zarar ettiği için mesleğini bıraktı. Çiftçi pamukla su içer oldu.
Yüce Önder Mustafa Kemal Ataürk’ün dediği gibi ‘Köylü milletin efendisidir.’ Köylü, çiftçi bu efendiliği hak edecek her türlü fedakârlığı yapılmasına rağmen köleliğe itiliyor. Başkaları için çiftçi, ‘ayağındaki çarık’ gibi görülse de, Milliyetçi Hareket Partisi tarafından ‘başındaki sarık’ olarak değer verilmektedir.
Her konuda olduğu gibi, çiftçilerimizin ve köylümüzün menfaatlerini korumak ve kollamak bizim asli vazifemizdir. Bunları dile getirmemizin amacı sorun çıkarmak değil, aksine soruna çözüm aramak ve halkımızın düşünlerini aktarmaktır” ifadelerine yer verdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.