Toplulaştırma atağı
Karacabey ve Mustafakemalpaşa tarla sahiplerinin vefatı ile miras hukuku sonucu yıllardır binlerce parçaya bölünen hisseli ya da ayrı yerlerdeki tarlalar, bu hafta Bakanlar Kurulu kararıyla toplulaştırıldı. Farklı yerlerdeki arazilerinin sayısı arttıkça sulama, mazot ve işçi maliyetleri de katlanan üreticiler, 2009 yılında uygulamaya geçecek. Bakanlar Kurulu kararından oldukça memnun… Tarlası az olan veya hiç olmayan köylülere verilecek hazine arazileriyle birlikte toplam 191 bin dönüme ulaşan toplulaştırılmış arsalar, yakında sahiplerine bütün olarak teslim edilecek ve bölge tarımında adeta bir devrim hayata geçirilmiş olacak.
ALİ KOYUNCU’NUN ROLÜ
Tarlalarının bölük pörçük olması nedeniyle üretim maliyeti artan çiftçinin sorunlarına 8 aydır çözüm arayan AKP Milletvekili Ali Koyuncu, köylülere rahat nefes aldıran bu sürecin mimarı olarak ön plana çıkıyor.
Milletvekili Koyuncu, elverişli tarım yapılabilmesi için arazi toplulaştırılmasının olmazsa olmazlar arasında yer aldığını belirterek, “Diyelim ki bir üreticinin toplam 100 dönüm tarlası var ancak 10 parçaya bölünmüş ve ayrı ayrı yerlerde. Bu durum üretim maliyetlerini otomatikman yükseltiyor. Şimdi bu sorunu aşmış bulunuyoruz” dedi.
MİRAS HUKUKU DEĞİŞECEK
Arazilerin yeniden planlanması sürecinde toprakların kalitesine göre sınıflandırılacağını ve kimsenin mağdur edilmeyeceğini belirten Koyuncu, “Kendi tarlasının kenarındaki meraya tecavüz eden bazı üreticilerden de bu hazine arazileri geri alınacak ve toprağa olmayan ya da az olan köylülere yeni tarlalar verilecek” dedi.
Milletvekili Koyuncu, gelecekte yeniden arazi toplulaştırılmasına gerek kalmaması için miras hukukunu da değiştirmekte kararlı olduklarını vurguladı. Arsa sahibi bir baba vefat ettiğinde, toprakların satılması yerine burada tarım yapmayı tercih eden çocuğa öncelik tanınacağını anlatan Koyuncu, bu çocuklar arasında da ilk sırayı en büyüğün alacağını, diğer kardeşlere devletin farklı yerlerde arsa vereceğini ifade etti.
MALİYETLER YARIYA DÜŞER
Arazi toplulaştırmasının en yoğun olduğu ilçe olan Karacabey ve Mustafakemalpaşa’da üreticiler, yıllardır hayalini kurdukları bu uygulamanın Bakanlar Kurulu’ndan geçmesini büyük sevinçle karşıladı. Mustafakemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Özmen, 2009 yılından itibaren çiftçinin verim gücünün artacağını ve maliyetler neredeyse yarı yarıya azalacağı için tarımı daha elverişli şartlarda yapacağını söyledi. Özmen, her tarlanın yanından yol geçeceğini, vanalı sulama sistemiyle de su kaybının yaşanmayacağını vurguladı.