TMO kimin dostu?

Nuri Karaca, mısır fiyatlarının gerçekçi olmadığını söyledi:

Karacabey Ziraat Odası Meclis Başkanı Nuri Karaca, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından 595 TL/ton olarak belirlenen dane mısır fiyatlarının yangından mal kaçırırcasına ve çok düşük açıklandığını belirtti.

Mısır fiyatlarının gerçekçi olmadığına dikkat çeken Karaca, “Bir çiftçi kuruluşu olan ve esas görevi çiftçinin ürününü değerlendirmek ve piyasayı regüle etmek olan TMO’nun mısır alım fiyatı bu sezon buğdayda olduğu gibi sadece ‘Mısır’ fiyatlarını frenleme görevi yapacaktır. Dünya kuraklıktan kavrulurken başta mısır olmak üzere bütün hububat fiyatları, tarihin en yüksek seviyelerine ulaşmışken bu ne iş bilmezlik ve iş güzarlıktır” dedi.

TMO’yu eleştiri yağmuruna tutan Karaca, “Kurulduğu günden bu yana sloganı ‘Çiftçinin kara gün dostu’ olan TMO, son yıllarda çiftçiyi bırakıp başkalarının mı dostu oldu?

TMO ve Bakanlık, fiyat tespit etmede kriter olarak hala yıllık enflasyonu baz almaktadır. Bu çok demode olmuş bir yöntemdir. Oysa ki baz alınması gereken kriterlerden bazıları şunlar olmalıdır;

* Dünya ürün fiyatları – TMO raporlarına göre 29.08.2012 tarihinde ABD’de mısır 600 TL/Ton, Karadeniz yani Ukrayna’da ise 565 TL/Ton’dur,

* Ülkedeki üretim maliyetleri – Sadece gübrede yüzde 50’lere varan fiyat artışı olmuştur,

* Dünyadaki üretim maliyetleri – Dünya üzerinde en pahalı yakıtı kullanan çiftçiler olduğumuz unutulmamalıdır,

* Dünyada uygulanan desteklemeler,

* İhracata konu olunacak ürüne olan arz ve talep,

* Döviz kurları,

* Yurtiçinde ve yurtdışında beklenen ürün rekolteleri.

Dünyada MISIR fiyatları zirve yaparken, ülkemizde rekoltesinin düşük olacağı tahmin edilirken ve hasat daha yeni başlamışken TMO’nun çok düşük bir fiyat açıklaması üreticiler tarafından şaşkınlık ve üzüntüyle karşılanmıştır.

Ziraat Odası olarak, bu düşük fiyatların derhal yeniden gözden geçirilip, revize edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Aksi halde bizlerin ve mısır üreticilerinin aklına çok çeşitli değerlendirmeler ve sorular gelmektedir” diyerek konuya dikkat çekti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.