TİGEM’de tohumluk dağıtım sezonu

Karacabey Tarım İşletmesi Müdürlüğü (TİGEM), tohumluk dağıtım sezonunun başladığını duyurdu.
 Bölgede, son 15 günde m2 ye 130 kg yağış düşmesi nedeniyle bölge çiftçisinin hububat ekim hazırlıklarına başladığı belirtildi.
 Karacabey Tarım İşletmesi Müdürü Dr.Ahmet Çıra, TİGEM’in 2008-2009 sezonunda 522 ton Flamura 85, 567 ton Gönen-98, 390 ton Guadalupe, 1990 ton Kaşifbey-95 olmak üzere toplam 3.469 ton hububat tohumu dağıtacağını açıkladı.                
 Sertifikalı hububat tohumu kullanmanın önemine değinen Çıra, hububat üretiminde verim ve kaliteyi etkileyen en önemli faktörlerin başında tohumluk geldiğine dikkat çekti.
 Bütün kültürel faktörler yerine getirilse dahi ürünün miktar ve kalitesinin üst sınırını tohumluğun genetiğinin belirlediğini dile getiren Çıra, “Sertifikalı tohumlukla beraber kültürel faktörler de yerine getirildiğinde % 20-25 verim artışı sağlanır. Böylece çiftçimiz daha fazla ve kaliteli ürün aldığı için geliri artar, sanayicimizin istediği standart ve kalitede ürün elde edilir. Sertifikalı tohumluk kullanılması ile; ülkemiz, çiftçimiz ve sanayicimiz kazanır. Bir ülkenin tarımsal gelişmişlik seviyesi göstergelerinden birisi de o ülkede genetik potansiyeli yüksek sertifika tohumlukların çiftçiler tarafından kullanılma oranıdır. Sertifikalı tohumluk verim ve kalite artışının temel şartıdır. Yapılan tarla ve laboratuar kontrolleri sonucunda genetik, fiziksel ve biyolojik değerlerinin belirlenmesi ve bunlarında bir belge ile tespit ettirilmesi sonucu elde edilen tohumluklara ‘Sertifikalı Tohumluk’ denilmektedir. Yetiştirilecek bitkinin tüm karakterleri, o bitkinin elde edilmesi için kullanılan tohumda gizlidir. Tarımsal üretimde verim, kullanılacak tohumluğun niteliklerine sıkıca bağlıdır. Uygulanan üretim teknikleri ne olursa olsun elde edilen ürün tohumdaki mevcut genetik potansiyelin üzerine çıkamaz. Gübreleme, sulama gibi yapılan tüm bakım faaliyetleri tohumdaki bu genetik potansiyelden en üst seviyede yaralanmak amacıyla yapılır” dedi.
Üretimde sertifikalı tohumluk
 Üretimde sertifikalı tohumluk konusuna da değinen Çıra, “Sertifikalı tohumluğun çimlenme ve sürme gücü iyi olduğundan biyolojik değeri yüksektir. Sertifikalı tohumluk; yüksek verim, kışa, kurağa, hastalık ve zararlılara dayanıklılık ile yüksek ürün kalitesi gibi genetik özelliklere sahiptir. Çeşit saflığı, bin dane ağırlığı gibi özellikleri bakımından tohumluğun fiziksel değeri üstün olduğundan elde edilecek mahsulün kalitesi de yüksek olacaktır. Üreticiler kaliteli mahsulü daha yüksek fiyatla satacaklarından elde edecekleri gelirde yüksek olacaktır. Ekim esnasında, hiçbir belge ve sertifikaya sahip olmayan tohumluklara göre sertifikalı tohumluklarda çimlenme, sürme gücü ve safiyeti nedeni ile daha az tohumluk kullanılacak, çıkan bitkiler sağlıklı büyüyecek, aynı zamanda dekara daha az tohum kullanmakla çiftçilerimiz ekerken de tasarruf yapmış olacaklardır. Sertifikalı tohumluk kullanılarak üretilen mahsulün kalitesi yüksek olacağından, yurt dışından kaliteli mahsul ithalatı olmayacak, dolayısı ile döviz kaybı önlenecektir” diye konuştu.
 TİGEM’in ana görevinin ülkenin bitkisel ve hayvansal üretimini artırmak, çeşitlendirmek ve ürün kalitesini iyileştirmek olduğunu belirten Çura, “Bu amaçla yetiştirdiğimiz tohumluk, fidan, fide, damızlık hayvan ve spermaları yetiştiricilere intikal ettiren önemli bir kamu kuruluşuz. TİGEM tarafından üretilen tohumluklara çiftçilerimizin daha kolay ulaşabilmeleri için Türkiye genelinde 450’nin üzerinde bayilik kurulmuştur. Sertifikalı tohumluğun desteklenmesi ve bayilerimiz vasıtası ile tohumlukların çiftçiler tarafından kolayca temin etmeleri sağlanmış, dolayısı ile tohumluk dağıtım miktarı önemli ölçüde artmıştır. Çiftçilerimiz tarafından talep edilen çeşitler ağırlıklı olmak üzere 2008 yılı sonbaharında; 33 çeşit buğday, 8 çeşit arpa ve 2 çeşit tirikale olmak üzere 43 çeşitle toplam 991.000 da hububat ekilişi gerçekleştirilecektir. Amaç çiftçilerimizin tohumluk taleplerini mümkün olduğunca karşılamaktır. Sertifikalı tohumluk üretimi ve yaygınlaştırılmasına inanan TİGEM son yıllarda önemli çalışmalara imza atmış, yüksek kapasiteli yeni tohum hazırlama tesis yatırımlarını gerçekleştirmiş, bayi ağını tüm yurt çapında yaygınlaştırmış ve en önemlisi de sertifikalı tohumluğun önemi konusunda yurdumuzun tamamına yakınıda eğitim çalışmalarını gerçekleştirmiş, eğitim çalışmalarımız bugün de devam etmektedir. Çiftçilerimizin özellikle sertifikalı tohumluk kullanmalarını öneriyor kazançlarının bol ve bereketli olmasını diliyoruz” şeklinde açıklamada bulundu.
 İşletmede Hububat Tohumluğunun yanında yazlık olarak ekilen hibrit mısır, hibrit ayçiçeği, yem bitkileri, kanola ve sebze tohumluğu da yapıldığını anlatan Dr.Çıra, işletmenin tohumculuk dışında damızlık alanında da bölge çiftçisine önemli hizmetler yaptığını ilave etti. Damızlık Arap Yarış Tay Yetiştiriciliğinin yanında, damızlık süt sığırı, damızlık Karacabey merinosu, damızlık türktahirova koyunu, kıvırcık koyunu ve kangal ve akbaş Türk çoban köpeği yetiştiriciliği yaparak bölge çiftçisine çok önemli hizmetler yaptığını sözlerine ekledi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.