Tarımcılar panelde buluştu

Uludağ Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen “Tarımda Sürdürülebilirlik Paneli”, tarım sektörü paydaşlarının katılımı ile Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Evi’nde gerçekleştirildi.
BUSİAD Gıda Uzmanlık Grubu tarafından organize edilen etkinliğin açılışında konuşan BUSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Uzmanlık Grubu Koordinatörü Selim Tarık Tezel, artan dünya nüfusuyla birlikte gıda, su, giyim ile diğer mal ve hizmetlere olan talebin de arttığını belirterek, bu ihtiyaçların giderilmesi için gereken mal ve hizmet üretiminde doğal kaynakların kullanıldığını söyledi. Kaynakların bir yandan tüketilirken diğer yandan çevresel kirliliğin de arttığına işaret eden Tezel, üretirken de tüketirken de, en azından şimdilik dünya dışında tarımsal üretim yapılabilecek ve yaşanabilecek başka bir gezegen olmadığının unutulmaması gerektiğini belirtti.
Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Muhsin Özlükurt da yaptığı konuşmada tarımda gerçek başarının olumsuz çevre koşullarını azaltarak istenen üretim artışını gerçekleştirmekle mümkün olabileceğini ifade ederek, bunun da sürdürülebilir tarım yöntemleri ve kalıcı çözümlerin uygulanması ile mümkün olabileceğini kaydetti. Çevresel, ekonomik ve sosyal sürdürülebilirlik sağlandığı takdirde sürdürülebilir gelişmenin gerçekleşebileceğine vurgu yapan Özlükurt, yenilemeyen enerji kaynakları yerine yenilebilir enerji kaynaklarının verimli kullanımı ve doğaya karşı sorumlu davranılmasının, çevresel sürdürülebilirliğin gereksinimi olduğunu kaydetti.
Özlükurt’un konuşmasının ardından oturum başkanlığını Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vahap Katkat’ın yaptığı panele geçildi. Panelin açılışında konuşan Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vahap Katkat, tarımda sürdürülebilirliğin her geçen gün önem kazandığını belirterek, tarımda sürdürülebilirliğin sağlanmasının çevrenin ve doğal kaynakların korunmasına bağlı olduğunu kaydetti.
Katkat, topraksız bir tarım düşünmenin mümkün olmadığını ve sürdürülebilir tarım için tarım topraklarının korunmasının ve verimliğinin geliştirilmesinin şart olduğunun altını çizdi. Katkat, insanoğlunun tarım toprağını korumak yerine onu hor kullandığını ve kirleterek bugünkü sorunların ortaya çıkmasına yol açtığını belirterek, “İşlenebilir, tarım yapılabilir topraklar giderek azalmakta. Artan nüfusu azalan topraklarla beslemek durumunda kalmaktayız. Başta erozyon olmak üzere amaç dışı kullanım ve yanlış tarım teknikleri nedeniyle tarım toprakları hızla azalıyor. Avrupa ülkeleri ile karşılaştırıldığında birim alanda 10 kat daha fazla toprak kaybımız söz konusu” ifadelerini kullandı.
Katkat’ın giriş konuşmasının ardından söz alan panelistler yaptıkları sunumlarla Türkiye ‘de sürdürülebilir tarım çalışmalarının geldiği noktayı, yaşanan sorunları ve tarımda sürdürülebilirliğin yaş meyve sebze ihracatındaki yerini katılımcılarla paylaştı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.