Tapu Dairesi’nde TAKBİS dönemi başlıyor

Karacabey Tapu Dairesi’nde, Tapu Kadastro Bilgi İşletim Sistemi (TAKBİS) dönemi başlıyor. Yazılım, pilot uygulama ve yaygınlaştırma şeklinde 3 aşamadan oluşan sistemin çalışmaları yoğun bir şekilde devam ediyor.
Ülke genelindeki 1003 Tapu Sicil Müdürlüğünden 225, 325 Kadastro Müdürlüğünden de 7’sinde uygulama başlatıldı.
Karacabey’deki tapu kadastro ve sicil işlemleri yoğun bir şekilde devam ederken, TAKBİS çalışmaları da başladı. Sistemin kurulmasında ihaleyi alan yüklenici firma, Karacabey’e kayıtlı bütün tapuların verilerini dijital ortama aktarıyor.
Karacabey’deki veri yükleme çalışmalarının 16 hafta içinde tamamlan-masından sonra, sistem birkaç ay sonra çalışmaya başlayacak. TAKBİS yaşama geçirildiğinde tapu sicil işlemlerinde hata en aza indirilecek.
Karacabey Tapu ve Sicil Dairesi’nin orta büyüklükteki bir il kadar işlem hacmi olması nedeniyle TAAKBİS sistemine alındığını belirten Tapu Sicil Müdürü Vehbi Sezen, “Müdürlü-ğümüzün tapu sicil çalışmaları bir yandan devam ederken, sistemin ilk aşaması olan veri yükleme çalışmaları da başladı. Ankara’dan görevlen-dirilen personel veri yükleme çalışmalarını sürdürüyor. Yükleme çalışmaları 3 ay içinde tamamlanacak. Uygulamaya ise verilerin yüklenmesi tamamlandıktan sonra geçilecek.
Yeni sistemde tapu sicil işlemlerinde hata oranı en aza indirilecek. Sistemin çalışmasını takip eden birkaç ay içinde defterlere kayıtlı hataların düzeltilmesiyle neredeyse sıfır hata oranıyla tabu ve sicil işlemleri yapılacak. TAKBİS’in uygulamaya geçmesiyle sicil işlemlerinin büyük bir bölümünde zaman kaybı ortadan kaldırılacak. Zaten mevcut sistemimizde de sorunsuz olan tapularda, 10-15 dakika içinde vatandaşın tapusunu hazır hale getirebiliyoruz. Gerekli yasal düzenlemeler yapıldığı takdirde ise başka bir şehirde bulunan mal sahibi satış, devir gibi işlemleri TAKBİS sayesinde yapabilecek.” dedi.
Tapu çalışanı nefes alacak
Mevcut sistemde tapu sorgulamaları önce bütün müdürlüklere yazı yazılması sonucu yapılırken, yeni sistemle kısa bir işlemle herhangi bir kişinin tapu sorgulaması hızlı bir şekilde bütün Türkiye genelinde yapılabilecek. Tapu Sicil Müdürlüğündeki beş personel ise sistemin yaşama geçmesiyle, evraklarla boğuşmaktan kurtulacak. 80 bine dayanan nüfusuyla orta büyüklükteki bir il kadar işlem hacmine sahip olan Karacabey Tapu ve Sicil Dairesi’nde vatandaşların sıra çilesi de sona erecek. Gece geç saatlere kadar vatandaşın işini yapabilmek için gönüllü olarak mesaiye kalan Tapu çalışanları ise, sistemin yaşama geçmesiyle, rahat bir nefes almayı umuyor. Karacabey Tapu ve Sicil Dairesi’nde işlem yoğunluğu nedeniyle bunalan bir memur geçtiğimiz aylarda istifa ederek ayrılmıştı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.