Süt üreticisi çıkmazda

*Karacabey Ova Köyleri Sulama Birliği Başkanı ve Bursa Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Denetleme Kurulu Üyesi Sami Özseçen, “Can çekişen süt üreticisi, 15 aydır beklediği teşvik ödemelerine yapılan kesintiyle şok oldu” dedi.
Karacabey Ova Köyleri Sulama Birliği Başkanı ve Bursa Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Denetleme Kururlu Üyesi Sami Özseçen, 15 ay sonra ödenmeye başlanan süt teşviklerinden üreticilerin bağlı bulundukları birlik tarafından kesinti yapılmasına tepki gösterdi. Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Özseçen, uygulamaya bir an önce son verilmesi gerektiğini savundu.
Uygulamanın bir keşmekeşlikten kaynaklandığını savunan Sami Özseçen, “Hayvancılık sanayicinin elinde zaten can çekişmekte. Bakanlığın ek genelgesiyle hayvancılıkta destekleme uygulama esasları yürürlüğe girdi. Görülen o ki, bu yasa bir an önce yeniden ele alınmalı. Bu düzenlemeler üreticiye hiçbir kazanç sağlamadığı gibi, üyesi olduğumuz örgütlerin keyfi uygulamalarının da gün ışığına çıkmasına neden olmaktadır” diye konuştu.
Süt üreticilerinin 1 Ocak 2007 tarihinden bu yana süt teşviklerini alamadığını, ödemelerin geçtiğimiz günlerde yapıldığını söyleyen Sami Özseçen, şöyle konuştu:
UYGULAMADAKİ FARKLILIKLAR
“Karacabeyli üreticiler de, başlatılan ödemelerle önceki yıla ait birikmiş dört aylık primlerinin ilk dilimini aldılar. Ancak ilçemizdeki üreticiler ellerine geçen ücrette Bakanlığın uygulamasına göre litre başına 10 YKR teşvik alması gerekirken, birlik kesintileri ile birlikte bu rakam üreticiye 6,8 YKR. şeklinde yansımıştır. İlk ödeme Karacabey`de gerçekleştiği için bu kesinti tepkileri yetkililerce kulak ardı edildi. Ancak diğer ilçelerde primler ödendikçe, tepki dalgalanması çığ gibi büyümeye başladı. Öncelikle Bakanlığın bu yeni uygulamaları, üreticinin lehine değil aleyhine bir durum arz ettiği ortadadır. Tabii örgüt temsilcilerimiz de aktif siyasetle uğraş veren bireyler olunca, Bakanlık huzurunda hakkımızı aramak yine bizlere düşüyor. Bakanlık bu yasayı biran önce yeniden ele alarak değerlendirme yapmalıdır. Günümüzde sütçü ile yemcinin arasında can çekişen üretici, bir darbe de kesinti adı altında örgütünden görünce çıkmaza girmiştir” dedi.
Özseçen, teşvik ödemelerinde, birlikler arasında farklı uygulamaların olduğuna da dikkat çekti. Bu yüzden ödemelerin üreticiye sağlıklı bir şekilde yansımadığını kaydeden Özseçen, teşvikleri dağıtma görevinin birden fazla örgüte verilmesi nedeniyle keşmekeş yaşandığını öne sürdü.Özseçen, “Kimi örgüt üyesi 9,5 YKR. öderken, kimisi de 6,8 YKR. ödeme yaparak sektöre darbe vurmuştur. Bakanlığın çıkardığı bu yasa, örgütleri keşmekeşliğe iterek keyfi uygulamaya davetiye çıkarmıştır” dedi. Özseçen, yaptıkları araştırmada, kesintilerin, birliklerin resmi hesaplarında görünmediğini de savunarak, belirsizliklerin birlikler ile üreticilerin arasını açtığını vurguladı.
MİLYARLARLARCA LİRA KESİNTİ..
Sami Özseçen, üretici birliklerinin zaten yaptıkları hizmet karşılığında üyelerden bedel aldığına dikkat çekerek, birliklerin üreticiyi bir nebze olsun rahatlatacak süt teşviğine göz dikmesine tepki gösterdi. Özseçen, sözlerini şöyle tamamladı: ”Yapılan hesaplarda ortalama günde 20 litre süt veren bir büyükbaş hayvandan, birliklerin keyfi kesintiniz nedeniyle yılda 105 YTL üreticiye yansımaktadır. Her hayvandan 45 YTL. üyelik aidatı alındığı düşünülürse bir büyükbaş hayvandan yılda 150 YTL. kesinti yapıldığı ortaya çıkmaktadır. Bursa ve ilçelerinde 50 binin üzerinde süt veren büyükbaş hayvan olduğu düşünülürse bu kesintinin milyarlarca lira örgüt kasasında kalması demektir. Bu adil olmadığı kadar aynı zamanda iştah kabartan bir sistemin başlangıcı olacaktır. Bizler, bir an önce örgütün bu kesintileri üreticilere iade edilmesini, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı`nın da bu yasayı yeniden ele alarak, üreticiye gerçek anlamda destek verilecek şekilde düzenlemesini bekliyoruz.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.