Süt fiyatları 56,5 YKR olarak belirlendi

Karacabey Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Erdem ve dört köyün Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı ortak basın açıklaması yaparak süt fiyatlarının düşürülmesine sessiz kalmadı.
Karacabey Süt Üreticileri Birliği’nde yapılan basın açıklamasına, Karacabey Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Erdem, Karacabey ve Köyleri Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Kooperatifi Başkan Vekili Celal Hoşça, Doğla Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Necmi Savaş, Okçular Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Sabri Erkan, Fevzipaşa Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Erdem Erol, Karasu Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Naci Karaatlı imza atarak süt üreticilerinin düşürüldüğü bu duruma tepki gösterdi.
Süt fiyatları 66 YKR olarak belirlenmişti
“Sadece bölgemizde değil Türkiye çapında süt fiyatlarındaki olumsuz fiyat düşüşleri süt üreticilerinin belini bükmektedir” denilen Süt Üreticileri’nin ortak açıklamasında; üç ayda bir yapılan süt ihalesinin Ocak-Şubat ve Mart ayını kapsayan döneminde süt fiyatının 66 YKR olarak belirlendiğini, ancak süt sanayicilerinin fiyatı tek taraflı olarak 63 YKR’a düşürdüğü vurgulandı. Şubat, Mart ayı ödemelerinin ihale şartlarına uyulmayarak 63 YKR’tan yapıldığını belirten süt üreticileri , Nisan ayındaki ihalenin yapılmadan süt fiyatlarının sanayici tarafından belirlenmesine eylemle karşılık vereceklerini kaydetti.
Açıklamada; “Üç ayda bir tekrarlanan ihalelerinden Nisan ayı dönemi ihalesi sadece Çanakkale’nin Biga ilçesinde yapılmıştır. Buradaki ihalenin ardından sanayici 56,5 YKR’a süt fiyatlarının tespit edildiğini bildirdi. Sanayici 56,5 YKR üzerinden tüm Türkiye’deki fiyatların belirlendiğini ve bu fiyat üzerinden alım yapmayacağını duyurdu. Sanayicinin iki ay içinde süt fiyatlarını %15 geri çekmesi, Tarım Bakanlığı’nın da %20 oranında desteklemelerde azalma yapacağını belirtmesi süt üreticisini %35’lik bir ekonomik zarara uğratacaktır.
Sanayicinin belirlediği bu fiyattan süt satmamız halinde küçük ve orta ölçekli üreticilerin tamamı hayvancılığı bırakmak zorunda kalacaktır.
Süt Üreticileri Birliği ve Kooperatifler olarak, üyelerimize işletmelerimizde sanayi yemi kullanmamaları çağrısında bulunuyoruz. Mevsimin ilk bahar olması nedeniyle üreticiler meralardan faydalanarak yetiştiriciliğe devam etsinler. Bu önlemlerle birlikte süt üretiminin %20 oranında düşeceğini tahmin ediyoruz. Önümüzdeki günlerde süt sektöründeki fiyat düşüşlerinin önlenememesi halinde, yapacağımız eylemlerle tepkimizi göstereceğiz.
Süt Üreticileri olarak her zamankinden daha fazla birlik ve beraberlik içinde olmalıyız. Birlikte hareket etmemiz halinde, alın terimizin hakkını alacağımıza inanıyorum. Birlikten kuvvet doğar!” denildi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.