Sürücülere egzoz gazı uyarısı!

Bursa İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ve İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’nden gelen yazı sonrası ilçedeki sürücüleri uyaran Karacabey Kaymakamlığı, “Egzoz Gazı Emisyonu Kontrolü Yönetmeliği” konusuna dikkat çekti.

Açıklamada, Çevre Kanunu’na göre motorlu kara taşıt sahiplerinin, egzoz gazı emisyon ölçümlerini yapmak ve sınır değerlerine uygunluğunu kontrol etmek zorunluluğuna vurgu yapıldı.

Yazılı olarak yapılan açıklamada şu bilgiler verildi; “Bilindiği üzere, sayıları sürekli artış gösteren motorlu taşıtlardan kaynaklanan egzoz gazı emisyonlarının neden olduğu kirlililik özellikle büyük kent merkezilerinde önemli bir problem oluşturmaktadır.

Bu nedenle motorlu taşıtlardan kaynaklanan egzoz gazı emisyonlarının azaltılmasında egzoz gazı emisyon ölçümleri ve denetimleri büyük önem taşımaktadır. Trafikte seyreden motorlu kara taşıtlarından kaynaklanan egzoz gazlarının neden olduğu hava kirliliği ve etkilerinden, canlıları ve çevreyi korumak amacıyla egzoz gazı kirleticilerinin azaltılmasını sağlamak ve ölçümler yaparak kontrol etmek, gerekli usul ve esasları belirtmek amacıyla, 2872 sayılı Çevre Kanunu ve bu kanuna bağlı olarak çıkarılan ‘Egzoz Gazı Emisyonu Kontrolü Yönetmeliği’ 04.04.2009 tarih ve 27190 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Emisyon Gazı Emisyonu Kontrolü Yönetmeliği’nin 12’nci maddesinde;

1- Çevre Kanununun Ek 4’üncü maddesi uyarınca, motorlu kara taşıt sahibi, taşıtının egzoz gazı emisyon ölçümlerini 6’ncı maddede belirtilen periyotlarda yaptırmak ve taşıtının egzoz gazı emisyonlarının 7’nci maddede belirtilen sınır değerlere uygun olmasını sağlamakla yükümlüdür.

2- Ölçüm yaptırması gereken periyota ait egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmayan motorlu taşıt sahibine soruşturma zamanaşımı da dikkate alınarak, Çevre Kanunun 20’nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde belirlenen idari cezası uygulanır.

3- Egzoz gazı emisyon ölçüm pulunun ilgili bölüme yapıştırdığı motorlu taşıt egzoz gazı emisyon ruhsatını taşıtında bulundurmak ve istenildiğinde ölçüm sonucunu belgeleyen çıktıyla birlikte denetim yetkilisine ibraz etmek zorundadır. Egzoz gazı emisyon ölçümlerinin devamının takibi amacıyla ruhsatın, üzerinde egzoz gazı emisyon ölçüm pulu yapıştırma yeri dolana kadar tahrifat olmaksızın saklanması ve denetimlerde ibraz edilmesi zorunludur.’ denilmektedir.

Bu itibarla; Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Emniyet Müdürlüğü veya Jandarma Komutanlığı elemanlarından oluşan ekipler tarafından yapılacak denetimlerde, ölçüm yapılması gereken, Çevre Kanununun 20’nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen 782 TL idari para cezası, Yönetmeliklerle belirlenen standartlara aykırı emisyona sebep olan motorlu kara taşıt sahiplerine ise 1.567 TL idari para cezası uygulanacaktır. Kamuoyuna önemle duyurulur.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.