Sünnet, Evlenme, Latife

SÜNNET ŞÖLENİ, EVLENME MERASİMİ VE LATİFE
İnsan hayatının her safhası ayrı bir önem taşır. Bazen fark etmekte güçlük çeksek bile musiki; kültür ve zevk hayatımızı renk, renk, nakış, nakış, ilmek, ilmek dokumuş. Sünnet olma işlemi de, erkek çocuklarımızın özellikle erken devirler dönemine ait önemli bir dönüm noktasıdır. Bu dönüm noktalarında olup biten şeylerin, kimliğin ve kişiliğin oluşumunda (şahsiyet teşekkülünde) hafife alınamayacak bir ağırlığı vardır. Kim kime özenir, bezenirse ona benzemeye başlar. O sebeple sünnet şölenlerinde böyle bir nezih merasimin icra edilmesi rahmet vesilesidir ve güzel bir gelenektir.
Buraya kadar yazdık ammaaa… Burada kaldık! Sanki duygularım, düşüncelerim kilitlendi.
-Neden?…
Bizim Han’ım son iki yazımızı(Musiki-2,Musiki-3) okuduktan sonra giydi mi savaş elbiselerini, açtı mı ağzını, başladı mı konuşmaya, “Sen bunların hangisini yaptın ki yazıyorsun, sen bu yazdıklarından çook tenkit alırsın çook, Hz. Allah Kur’an-ı Kerim’inde “Niçin yapmadıklarınızı anlatırsınız!” buyurmuyor mu? diye başlayan uzun ve aydınlatıcı konuşmasıyla beni silkeledi.
Bu konuşmaların tefekkürü, duygularımı ve düşüncelerimi kilitledi.
Ammaaa haklı!…
Cenab-ı Peygamber “Kadın, erkeğin şakkıdır” diyor. Kadın erkeğin, erkek kadının yarımı. Bu yarımlar evlilik yolu ile birbirini tamamlar. Bu tamlaşma veya tümleşme olayının şenlikleri diyebileceğimiz düğünler, insan hayatının önemli düğüm noktalarından biridir.(Ve çok önemli) Evlilik olayında külfet, saadet sebebi olmaz. Külfet saadete gölge düşürebilir. Başında da belirttiğimiz gibi; evlilik birbirini tamamlayacak olan iki yarımın bir araya getirilmesinden ibaret bir işlemdir. Bu işlemin de tek şartı vardır. Varlıkta ve yoklukta diye başlayan, birbirine bağlılık ahdi olan nikah. Ötesi her devrin ve her yörenin kendi geleneği ile ilgilidir.
Çok sevdiğim, gönlümün sultanı, azizim Merdiyyü’l Cerrahi Efendi dedi ki; “Hz. Peygamber latifeyi severdi.”
Sevgili eşim Birsel Han’ıma bu bir latifeydi. Önce senin, sonra bütün dostlarımın ve insanlığın “Sevgililer Günü” kutlu olsun. Sevgi bahtınız olsun…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.