SSK ve BAĞ-KUR borcu olanlar bu fırsatı kaçırmasın!

Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Karacabey İlçe Tem-silcisi SMMM Bülent Fıçıcı, Bağ-Kur ve SSK pirim borçlarının faizlerinin yüzde 85’inine gelen affı borcu olan esnaflar açısından kaçırıl-mayacak bir fırsat olarak nitelendirdi. Fıçıcı, pirim borçlarının faizlerine gelen affın borcu olan esnaf için büyük bir fırsat olduğunu aksi takdirde 28 Temmuz tarihinden sonra alacakların tahsili için haklarında yasal işlem yapılacağını belirtti. Bülent Fıçıcı yaptığı açıklamada Bağ-kur ve SSK borcu olanların gecikme faizi affından yararlanmaları için son başvuru tarihinin 28 Temmuz olduğunu kaydetti. Fıçıcı, “Faiz affından yararlanmak için www.sgk.gov.tr adresinden başvuru formuna ulaşılabilir. Başvuru formunun doldurularak Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine verilmesi yeterli. Başka illerde şubesi veya merkezi bulunanların ise her ile ayrı ayrı başvuruda bulunması gerekecek.
Bu fırsat kaçırılmamalı. Çünkü borcu olup da başvurmayanlarla ilgili icra, haciz ve satış işlemleri hızlandırılacak. Devletçe sağlanan üretim, yatırım, yardım gibi destek destek ve teşviklerden yararlanılamayacak. İhalelere girmek için borcu yoktur yazısı alınamayacak.
1 Ekim’den sonra SSK Primleri’ne yapılacak olan %5’lik indirimden borcu olanlar yararlanamayacak. Bağ-Kur sigortalıları sağlık sigortasından yararlanamayacaklar” dedi.
Af hangi borçları kapsıyor
– İşverenlerin 2008 / Mart dönemi ve önceki dönemlere ait SSK ve işsizlik sigortası primleri ile idari para cezaları, sosyal yardım zamları.
-İsteğe bağlı sigortalıların sigortalıklarının devam etmesi şartı ile 2003-Mart ve 2008-Mart dönemleri arası isteğe bağlı prim borçları.
-Bağ-Kur ve Tarım Bağ-Kur sigortalılarının 31.03.2008 tarihinden önceki dönemlere isabet eden pirim ve SGDP borçları.
-31.03.2008’e kadar bitirilmiş olan özel bina inşaatı ve ihaleli işlere ilişkin fark işçilikleri ile ilgili prim borçları bu kapsamda değerlendirilecek.
Af tutarı ve ödeme şekli
Bu borçlarla ilgili oluşan gecikme faizinin peşin ödenmesi halinde % 85’i, 12 aya kadar taksitlendirilmesi halinde %55’i, 24 aya kadar taksitlendirilmesi halinde ise % 30’u silinecek. Taksitlendirme süresi için ayrıca bir faiz talebinde bulunulmayacak kalan bakiye ay sayısına bölünerek taksit tutarları hesaplanacak.
Borçlarını taksitlendirerek ödeme yolunu seçenler, taksitlerini bir takvim yılında en çok 3 defa aksatabilirler, bu aksattıkları tutarı ise en son taksit ödeme gününde kapatmaları şart. Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce alınan haciz ve teminatlar yapılan ödemeler nispetinde parça parça kaldırılacak.
Bu kanundan önce borçlarını tecit taksitlendirme kapsamında ödeme takvimi alanlar ve borçlarını yeniden yapılandıranlar istemeleri veya aynı süre içinde başvurmaları halinde bu kanundan yararlanabilecekler.
Bu kanundan yararlanmak isteyen borçluların daha önce açtıkları davalardan feragat etmeleri ve ihtilaf yaratmamaları ise şart olarak konulmuştur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.