Soygun, AKP’li üyelere takıldı

Soygun, AKP’li üyelere takıldı
Su faturalarındaki “Bakım Ucreti” kalkıyor
Karacabey Belediye Meclisi 2007 yılı son toplantısını önceki akşam elektrikli bir hava içinde gerçekleşti.
Meclis oturumunun ilk maddesinde Başkan Koç’la AKP grubu arasında gergin anlar yaşandı. Gündemin ilk maddesinde yer alan 2008 Yılı Mali Ücretler Tarifesi’ndeki su faturalarına iliştirilen 4 YTL’lik “Bakım parası”, su sayacı alan abonelerden 50 YKRŞ kira bedeli ve “Akıllı sayaçları” sattıktan sonra alınan 5 YTL’lik kira bedeli AK Partili üyelere takıldı.
AKP meclis üyeleri adına söz alan Osman Çatak, 2008 Yılı Mali Ücretler Tarifesi’ndeki uygulamanın kanunlara aykırı olduğunu ve satın alınan sayaçlardan kira bedeliyle, bakımı yapılmayan sayaçlardan bakım ücreti alınmasının yasal olmadığını dile getirdi. Çatak, Ücretler Tarifesi’nde değişiklik yapılmasını istedi. Söz konusu uygulamayla abonelerin mağdur edildiğini savunan Çatak, belediyenin abonelerini soymasına son verilmesi talebinde bulundu. Başkan Koç, TEDAŞ ve TELEKOM’un benzer uygulamalar yaptığını belirterek, kendini savunmaya çalıştı. Demokrat Parti ve ANAP üyelerinin Koç’a arka çıkması üzerine gerginleşen ortam nedeniyle oturuma 10 dakika ara verildi. Aradaki kulis çalışmasıyla AK Partili üyeleri ikna etmeye yönelen DP ve ANAP’lı üyeler başarılı olamayınca, 2008 Yılı Mali Ücretler Tarifesi oy çokluğuyla reddedildi.
Aralık ayı toplantısında, gündem dışı gelen önergelerin kabul edilmesiyle birlikte toplam 11 maddeyi görüşen Belediye Meclisi, bunlardan 8’ini ilgili komisyonlara havale etti. Karacabey Belediyesi’nin 2007 yılına kadar yaptığı yatırım ve hizmetlerin listesiyle, 2008 yılına ait yatırım planı da meclis üyelerinin bilgisine sunuldu.
Karacabey Belediye Meclisi, 2008 yılı bütçesini 21,5 milyon YTL’ye bağlarken, Belediye’ye ait taşınmazlardan faydalanan kiracılardan ödemelerini aksatan veya ödemeyenler için yeni yılda ecrimisil uygulamasına geçilmesi kararlaştırdı. Buna göre, 31.12.2007 tarihi itibariyle kira borçlarını ödemeyen kiracılarla sözleşme yapılmayacak. Kira bedellerini düzenli ödeyen kiracılar da birer yıllık sözleşmelerle Belediye taşınmazlarını kullanmaya devam edecek.
Bünyesinde toplam 7 alt başlıkta toplanan iki madde ile ecrimisil uygulamasına ilişkin Belediye Başkanı Ergün Koç’un teklifi Meclis de kabul edildi. 21,5 milyon YTL’ye bağlanan 2008 yılı bütçesine ilişkin görüşmeler sırasında AKP grubu Sermaye Giderleri bütçesine şerh koyarak çekimser oy kullandı. AK Parti grubu, nüfusu 50 binin altındaki belediyelerin yasalara uygun olarak Performans Raporu hazırlayıp, bütçelerini buna göre yapması gerektiğinin altını çizdi. AK Partili meclis üyesi Osman Çatak, 4 yıllık süreç içinde böyle bir çalışma yapılmadığını ve meclisin bütçe içeriği oluşturulurken görüşünün alınmadığını ifade ederek bu konuda duydukları rahatsızlığı bir kez daha Koç’a aktardı. MHP’li Zafer Özer ise gelir ve gider bütçelerine çekimser oy verdi. Su ücret tarifesinde şehit aileleri ve gazilere yüzde 50 indirim uygulanması kabul edildi. Yaş Sebze ve Meyve Hali’ndeki komisyoncu işyerlerinde 2008 yılında aylık yer tahsis ücreti de 80 YTL olarak belirlendi.
Bütçeye bağlı olarak alınması öngörülen araçlar grubuna önceki akşam yapılan oturumda 4 araç daha eklendi. Oy birliği ile kabul edilen karara göre 2008 yılında Belediye’ye vakumlu süpürge aracı, kazıcı ve yükleyici iş makinesi ve manevra kabiliyeti yüksek bir itfaiye aracı ile bir adet kamyonet alınması kararlaştırdı.
Toplantıda, gündem dışı gelerek gündeme alınması kabul edilen teklifler arasında, Fenerbahçeli Taraftarlar Derneği’nin talebi dikkat çekti. AKP’li Engin Bezek, Osman Çatak ve Hasan Bilir imzalı önergeyle, söz konusu derneğin Şehir Mezarlığı karşısındaki Atatürk Parkı içindeki lokaline, burada faaliyet gösterdiği süreye bağlı olarak içkili yer izni istendi. Bu konuyla birlikte, Anaokulu inşaatına imkan veren imar planı değişikliği ile Küçük Sanayi Sitesi’ndeki yol genişliği, Yeniköy’de bir kooperatif arazisindeki yolun durumu ve Canbalı Mahallesi’nde spor tesisi yapılmasına yönelik imar izni talepleri görüşülmek üzere ilgili komisyonlara havale edildi.
Ecrimisil uygulamaları konusunda Belediye Meclisi’ne Belediye Avukatı Bahri Kaya tarafından bilgi verilirken, ecrimisil sisteminin yasadan kaynaklandığı ve belediyelere tahsilat kolaylığı getirdiği bildirildi. Bazı baroların bu konudaki görüşleri ile M.Kemalpaşa ve Afyon Belediyeleri’nin tüm kiracıları hakkında yasa gereği ihale yaptığını kaydeden Avukat Kaya, ecrimisil uygulamasına geçilmesi gerektiğini savundu.
Belediye Başkanı Ergün Koç’un ecrimisil ve kira sözleşmelerinin durumuna ilişkin teklifi Belediye Meclisi’nde oy birliği ile kabul edildi. Buna göre, yeni yürürlüğe giren yasa hükümleri doğrultusunda, 31.12.2007 tarihi itibariyle birikmiş kira borcu bulunan yükümlüler hakkında kira sözleşmesi uygulanmayıp, bu kişilerin işyerlerinden tahliyesi sağlanacak. Kira bedellerini bu tarihe kadar düzgün ödeyenlere ise kira sözleşmesi düzenlenebilecek. Kira sözleşmeleri birer yıllık dönemleri kapsayacak.
Toplantının son bölümünde, Kireç Ocağı ve Çimento Fabrikası konularında görüşlerini açıklayan Belediye Başkanı Ergün Koç, sivil toplum örgütlerinin tarım merkezi Karacabey’i kurtarmak için canla başla çalışmasından ve 53 sivil toplum örgütünün tek vücut olarak Kaymakamlığa imzalı dilekçe sunmasından habersiz olduğunu dile getirdi. Koç, “Özellikle sivil toplum kuruluşlarının tavrı önemlidir. Çimento fabrikası konusunda gösterilen duyarlılığın kireç ocağı için yine aynı ölçüde gösterilmesi gerekir” diye konuştu. Seçilmiş başkan olarak halkın istemediği “Kireç Fabrikasına Hayır Kampanyası”na liderlik etmesi beklenen Koç’un “Sivil toplum örgütlerinin başının çaresine baksın” dercesine yaptığı çıkışla kafaları bir kez daha karıştırdı.
Başkan Koç, oturumu kapatmadan önce İş Merkezi’nde ihale yoluyla yapılan 16 adet işyeri satışından bugüne kadar 2,7 milyon YTL gelir elde edildiğini belirterek henüz satılmayan 25 adet işyerinin açık arttırma usulü yerine, pazarlık usulüyle satışa sunulacağını açıkladı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.