Solunum yolu hastalıklarına dikkat!

Mevsim geçişlerinde solunum rahatsızlıklarında artış görüldüğüne dikkat çeken uzmanlar, vücudun fiziksel ve ruhsal yapısını yakından etkileyen mevsim değişikliklerinin, kadınları daha fazla etkilediğini söylüyor.
Mevsim değişikliklerinde vücudun takviye gıdalara ihtiyaç duyduğuna dikkat çeken, Karacabey Sağlık Grup Başkanı Dr. Kutsal Altıntaş, mevsim değişikliği olduğu aylarda yorgunluk, halsizlik, depresyon gibi şikayetlerin artığını belirtti.
Bu şikayetler için sporun ve sağlıklı beslenmenin önemini hatırlatan Altıntaş, “Beslenme her mevsim dengeli ve düzenli yapılmalıdır. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için C, B ve E vitaminlerinin alınmasına dikkat edilmelidir. Kafein ve alkolden uzak durulmalı, ada çayı gibi bitkiler sıkça tüketilmelidir.
C vitamini virüs engelleyicidir, vücuttan zararlı maddelerin atılmasını sağlar, vücudu bakteri toksinlerinden korur, savunma sistemini güçlendirir. Yeşil biber, maydanoz, tere, roka, karnabahar, limon gibi besinler bol miktarda C vitamini içerir. Fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar, sıvı yağlar, kuru baklagiller, tahin gibi besinlerde bulunan diğer bir antioksidan da E Vitaminidir. Yemeklere sıvı yağ koymak, haftada 2 kez kurubaklagil tüketmek, E vitamininin yeteri kadar tüketimi sağlanabilir. Balık, balık yağı, fındık ve cevizde bulunan omega -3 yağ asitleri ise antioksidandır ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkilidir. Haftada 2 ya da 3 kez balık, 6-7 fındık, 2-3 ceviz tüketilmesi, zeytinyağlı salata ve sebze yemeklerinin düzenli yenmesi önemlidir.” dedi.
Kadınların bu dönemden erkeklere oranla daha fazla etkilendiğini dile getiren Altıntaş, mevsim geçişlerinde en çok solunum rahatsızlarının görül-düğünü söyledi.
Kronik akciğer, KOAH, amfizem gibi kronik solunum yolu hastalarıyla, tekrarlayan astımı olan kişilerde mevsim değişim-lerinde hastalık belirtilerinin şiddetlendiğini kaydeden Altın-taş,”Bu tür rahatsızlıkları olan kişilerin mevsim geçiş dönem-lerinde giyinmelerine ve beslen-melerine özen göstermeleri gerekir. Uzun süreli kronik hava yolu hastalığına veya müzmin kronik bir akciğer hastalığına sahip kişiler, terli terli dışarı çıkmamalı, soğuk su içmekten ve motosiklete binmek-ten kaçınmalıdırlar. Mevsim geçiş hastalıkları olarak karşımıza çıkan solunum sıkıntısı, öksürük, balgam ve ateş gibi semptomlar, hastaları hastaneye yatma zorunluluğu duyulabilen bir konuma getirebiliyor” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.