Şeker pancarına sahip çıkmalıyız!

Beraberinde Şeker İş Sendikası Susurluk Şubesi Mali Sekreteri İrfan Kuru ve Karacabey Pancar Bölge Şefliği Çavuşu Mehmet Korkut ile birlikte önceki gün Meltem’i ziyaret eden Şube Başkanı İsmail Karadayı, Gazeteci İbrahim Bursalı’nın konuğu oldu.

            Bursalı’ya şeker pancarıyla ilgili hediyeler veren Karadayı, “Ülkede pancar bitirilmeye çalışılıyor” dedi.

            Şeker pancarının Türkiye’ye her yıl 2,5-3 milyar dolar yerli katma değer sağladığına dikkat çeken İsmail Karadayı, bunun yanında 10 milyon insana iş ve ekmek kapısı olduğunu kaydetti.

            Yem, gübre, ilaç, maya ve kozmetik gibi onlarca sektörün ayakta kalmasında şeker pancarının büyük rolü olduğuna değinen Karadayı, 250 bin çiftçiye yerinde üretim olanağı sağlayarak da köyden kente göçü önlediğini ifade etti.

            Şeker -İş Sendikası Başkanı İsmail Karadayı, şeker fabrikalarının özeleştirilmemesi gerektiğini söyledi. Karadayı, bugün desteklenmeyerek adeta kaderine terk edilen şeker fabrikalarının gerçekteki ülkü ekonomisine katma değerlerinin otomobil fabrikalarından fazla olduğunu bildirdi.

Pancardaki rekoltenin az olması nedeniyle kampanya yapılmayacağını kaydeden İsmail Karadayı, 2000 yılında çıkarılan şeker yasası ile birtakım değişiklikler yapıldığını, şeker pancarına kota getirilerek sınırlandığını bildirdi. Şeker pancarındaki taban fiyatın kasıtlı olarak düşük tutulduğunu ileri süren Karadayı, bunun sonucunda çiftçinin küstürüldüğünü, pancar üretiminin yüzde 50 oranında yarı yarıya düştüğünü, düşük fiyat ve desteklemesi olmadığı için de Türkiye'deki pancar tarımının bitmek üzere olduğunu vurguladı.

Karadayı, “Şeker fabrikalarının sağladığı katma değer otomobil fabrikalarından daha fazla. Türkiye'de şeker bazlı üretim bitirilmek isteniyor. Pancar tarımı etkiledi. Pancar tarımı devlet tarafından desteklenmeli" dedi.

Türkiye'nin kotasını mutlaka koruması gerektiğini aksi halde pancar tarımının tamamen biteceğinin altını çizen Şeker-İş Sendikası Şube Başkanı İsmail Karadayı, “Şeker fabrikalarının özelleştirilmemesi lazım. Devlet desteği olmadan şeker fabrikalarının yaşaması mümkün değil. Şeker pancarı bu topraklara aittir. Pancarımıza sahip çıkmalıyız. Şeker pancarına sahip çıkmak, Anadolu’ya sahip çıkmaktır” diye konuştu.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.