Seçimden başka çare yok

*9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, ülke gündemini toz dumana çeviren sıcak olayların durulmasını istedi. Demirel, “Türkiye düzlüğe çıkıncaya kadar seçi-me gitmeye mecbur. Türkiye’nin seçimden başka elinde çaresi yoktur” dedi.
 
9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Türkiye’de yaşanan kaotik durumdan çıkmasının, ancak seçimle mümkün olabileceğine işaret etti.
 Türkiye’nin bir kurumlar devleti olduğunu kaydeden Demirel, “Tek başına iktidar olan AKP bunu tam algılayamadı. Bu kurumların da Anayasa’da yer aldığını, milli iradenin kullanılışında rolleri olacağını, bunun Anayasa’da söylendiğini de unuttu.
Kurumlar arasında bir ahenk arayacağı yerde, kurumlarla çatışmaya girdi. Üniversitelerle çatışmaya girdi. Yargı organlarıyla çatışmaya girdi. Zaman zaman başka kurumlarla çatışmaya girdi” dedi.
“SEÇİME KADAR SÜRER”
AKP’ye karşı kapatma davası açıldığını bir kez daha hatırlatan Demirel,
“Siyasi iktidar Başsavcı’ya ve Anayasa Mahkemesi’ne çeşitli eleştirilerde ve ithamlarda bulunmuştur. Daha önce de söyledim, yargıya intikal etmiş bir konuyu tartışmak yerine, yargının alacağı kararı beklemek lazımdır. Zaten bütün bu tartışmalar yapıldı da ne oldu? Kapatma hadisesinde yine yargının alacağı karar bekleniyor. Anayasa değişikliği hadisesinde ise gerekçe bekleniyor. Gerekçe çıktıktan sonra ve bu kapatma hadisesiyle ilgili Anayasa Mahkemesi kararı çıktıktan sonra, Türkiye’de yeni tartışmalar ve yeni çalkantılar olacaktır. Bu tartışmaların ve çalkantıların yeni bir seçime kadar meseleyi götürebileceğini tahmin ediyorum.”
“KARARI KABULLENMELİYİZ”
Anayasa Mahkemesi hangi kararı alırsa alsın, karara saygı duyulması ve tartışmaların sonlandırılması gerektiğinin altını çizen Demirel, “Burada şu iddiada bulunmak, bu iddiada bulunmak bence Mahkeme’nin alacağı kararı küçültmez. Mahkeme hangi kararı alırsa, Türkiye o kararı kabullenmelidir. Bu konuşma ve tartışmayı da burada kesmelidir. Sonra da onun icabına göre hareket etmelidir. Dünyanın sonu değildir. Hangi şekli olursa, siyaset çare bulmaya müsaittir” dedi.
Siyasi Partiler Yasası’nın değişmesi durumunda, yeni siyasi oluşumların ortaya çıkabileceğini ancak halkın şuan böyle bir talebinin olmadığını söyleyen Demirel, “Çünkü, halen bir siyasi parti var ve iktidarda. Her gün sabahtan akşama kadar beyanatlarını dinliyorsunuz. Henüz olan bir şey yok. Ama kapatma kararı alınırsa veya devam kararı alınırsa, şekil değişir” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.