Sansür kalkmadı

Basında sansürün kaldırılışının 100. yıldönümü dolayısıyla Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı, yaptığı açıklamada sansürün kalkmadığını belirtti.
24 Temmuz 1908’de, gazetecilerin onurlu direnişi sonucu kalkan sansürün günümüzde yaşadığımız çağa ayak uydurarak açıkça devam ettiğini vurgulayan BGC Başkanı Nuri Kolaylı, yaptığı açıklamada, düşüncelerini yazdıkları, röportaj yaptıkları gerekçesiyle gazetecilerin yargılandığını ifade etti.
Kolaylı, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “Gazetecilerin kesin kanıtlara dayanıl-madan sudan gerekçelerle kelepçelenerek gözaltına alındığı; basın mensuplarına yönelik baskıların ve saldırıların sürdüğü; çalışanların sendikasızlaştırıldığı, iş ve can güvenliklerinin olmadığı; TCK’da yer alan maddelerle ve RTÜK Yasası’yla basına çok ağır cezaların getirildiği; medya kurumlarına TMSF tarafından el konulup, keyfi uygulamaların yapıldığı bir ortamda ne basın özgürlüğünden, ne de sansürün kalktığından söz edilebilir.  Oysa hızla gelişen dünyamızda basın özgürlüğü, iletişim özgürlüğünü de kapsayarak ulusal boyuttan, evrensel boyuta taşınmıştır. Basın özgürlüğü artık, bir iletişim hakkıdır. Basın özgürlüğü basınla ilgili kurumların ve kuruluşların özgürlük alanı olmasının ötesinde, bireysel hak ve özgürlük alanı haline gelmiştir. Bilgi edinme ve bilgilenme hak ve özgürlüklerini kapsamaktadır.”
BGC Başkanı Nuri Kolaylı, tüm bu olumsuzlukların sürmesinden dolayı 24 Temmuz’u Basın Bayramı olarak değil, dayanışma günü olarak gördüklerini belirtti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.