Sahte para uyarısı

Karacabey Emniyet Müdürlüğü yaklaşan Ramazan Bayramı öncesi alışverişteki yoğunluğu göz önüne alarak vatandaşları sahte para konusunda uyardı. 
Hem alışveriş yapan vatandaşların hem de esnafın daha duyarlı olmasını tavsiye eden Karacabey Emniyet Müdürü İsmail Aşkınoğlu, bugünlerde piyasada özellikle 50 ve 100 YTL’lik sahte paraların dolaşabileceğini dile getiriyor.
 Sahte paraları piyasaya sürenlerin genellikle ‘bonkör’ ve cömert tavır sergilediklerine dikkat çeken Aşkınoğlu, para alan kişilerin aldıkları paraların kalitesini kontrol etmelerini tavsiye ediyor.    
 Yanlarındaki para ile aldıkları paraları kıyaslamalarını isteyen Aşkınoğlu, “Kullanımdaki paralar kadar yıpranmamış olduğu için yeni olan parayı vatandaşlarımız dikkatle incelesinler” uyarısında bulundu.
 İşyerlerinde mor ışık veren makinelerin bulundurulması gerektiğine işaret eden Aşkınoğlu, paraların bu makinelerde kontrol edilerek, sahte paralardan ayırt edilebildiğini hatırlattı. Sahte paranın gerçeğinden nasıl ayırt edilebileceğini de detaylarıyla anlatan Aşkınoğlu, şunları söyledi: “Vatandaşlarımızın kalpazanların tuzağına düşerek kanun karşısında suçlu konumuna gelmemeleri için, banknotları tanımaları ve aldıkları paraların hakiki olup olmadığı konusunda dikkatli davranmaları gerekmektedir. Dünyada sahteciliğe karşı korunmak için paralar son derece gelişmiş emniyet unsurlarıyla basılmaktadır. Gerçek banknotlar dizayn, renk ve baskı yönünden çok net ve düzgün görünür. Dikkatle bakıldığında kolayca algılanabilecek bu net ve temiz görünüm yanında, elle kontrolle sahte ve gerçek banknotları birbirinden ayırmak mümkündür. Paranın gerçek olup olmadığının anlaşılması için halkımız tarafından kolaylıkla yapılabilecek kontrol yöntemleri bulunmaktadır. Gerçek parada, kabartma baskı, filigran, emniyet şeridi, bütünleşik görüntü, hologram, optik değişken bant ve renk değiştiren mürekkep vardır.”
 Güvenlik kontrollerinin yapılış ve aşamalarını da anlatan Aşkınoğlu, genellikle banknotların ön ve arka yüzlerinde bulunan bazı kısaltmaların ve rakamlar ile motiflerin dokunulduğunda kabartma hissi verdiğini söyledi. Ancak bu özelliğin zaman içerisinde yıpranabileceğini anlatan Aşkınoğlu, banknotların ışığa tutulduğunda filigranın, düz bir hat şeklindeki emniyet şeridiyle bütünleşik görüntü ortaya çıktığını kaydetti. Aşkınoğlu, sahte parayla karşılaşan vatandaşların parayı başkasına vermeden polise bildirmesini istedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.