Sahil projesi masaya yatırıldı

Karacabey Kent Konseyi Başkanı Mahmut Çayır, “Bursa Sahilleri Projesi” konulu toplantıda, öncelikle sahil yolunun iyileştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Sahile yakın ormanlık alanlarda piknik mekanlarının oluşturulmasını da isteyen Mahmut Çayır, ayrıca longoz ormanlarının korunmasını, ahşap yürüyüş yolları ve bungalov tarzı evlerin yapılmasını tavsiye etti.
Bursa Kent Konseyi (BKK) tarafından Karacabey, Mudanya ve Gemlik’te Kent Konseyleri işbirliğiyle düzenlenen ‘Bursa Sahilleri Projesi’ konulu Genel Konsey toplantılarının sonuncusu vatandaşların yoğun katılımıyla gerçekleşti.
Toplantıda, Karacabey sahilleri ile ilgili bir sunum yapan Kent Konseyi Başkanı Mahmut Çayır, özellikle Karacabey sahilleri ve longoz ormanlarının önemine dikkat çektiği konuşmasında şu konu başlıklarına yer verdi:
1- Karacabey-Kurşunlu arası 41 kilometre yolun genişletilerek asfaltlanmasılır.
2- Dalyan göllerinde balıkçılık yapmak isteyen mahallelilere yardımcı olunmalıdır.
3- Türkiye’de başka örneği olmayan, dünyada örnek 60 civarında ayıya ev sahipliği yapan barınağın bitişiği, sülün üretme sahasıdır. kapatılmıştır. Sülün ve alageyik üretim alanları faaliyete geçirilmelidir. Buraları ziyarete gelenler için günlük dinlenme alanları, ve avcılar için paralı sülün avlama avlakları açılmalıdır.
4- Longoz ormanlarımız hayvan varlığı, endemik bitki örtüsü florası ile içinde yılan balıklarının üreme ortamının olduğu hayvan ve kuşları yaban hayatı koruma alanı olup ayrı bir güzelliği adeta kalbinde barındırmaktadır. Doğallığı korunmalıdır.
5- Balıkçı barınağı tamamlandıktan sonra İmralı Adası da gelecekte turizme açıldığında, adaya en yakın nokta burasıdır. Adaya ulaşım buradan sağlanabilir.
6- Nilüfer Deresi’nin temiz akması için Bursa’daki arıtma çalışmaları uzun vadeli sürdürülebilir olmalıdır.
7- Karacabey’in etrafındaki dereleri kirleten tesisler takibe alınarak balık ölümlerinin önüne geçilmelidir.
8- Yeniköy yerleşim bölgesi insan sağlığı için doktor çalışmaları sürekli hale getirilmelidir.
9- Erikliyayla dağ içi yürüyüş yolu olarak kullanılabilmelidir.
10- Çevre kirliliği, sivrisineklerle mücadele ile birlikte büyük baş hayvanlar kontrol altına alınmalıdır.
11- Orman içi yollar planlamaya alınarak otomobil ralli yarışları için kullanılabilir
12- Orman içi su kaynakları bir araya toplanarak değerlendirilmelidir. Yeni su kaynakları oluşturmak için ormanın yüksek bölgelerindeki düz alanlar kışın suyun tutulması için orman içi göletler oluşturulmalıdır.
13- Tarihte İstanbul ile Anadolu’nun ulaşımı suyolu ile Kocadere üzerinden yapılırdı. Günümüz şartlarında hızlı feribot ve Ro-Ro seferleri için en uygun yer Arap çiftliği Dalyanı ile Mudanya-Mesudiye Mahallesi olup değerlendirmeye alınmalıdır.
14- Longoz ormanlarımız yapraklı ağaçlardan defne, meşe, kayın, dişbudak, kestane, ıhlamur ağaçları ile kaplıdır. Hayvan ve bitki varlığı endemik bitki örtüsü ile eşine ender rastlanan bir doğa harikasıdır. İki adet dalyan gölü ile Nilüfer Deresi, Kocaçay Deltası’nı adeta süslemektedir. Dalyanlar üremek için Meksika’dan gelen yılan balıklarının doğal üreme alanları olup, balık çeşitliliği ile birlikte çeşitli kuşların barındığı yaban hayatı koruma alanı olup, nilüferleri, nergisleri ile bütün doğal güzellikleri adeta kalbinde barındırmaktadır. Doğallığı bozulmadan insanlığın kullanımına sunulmalıdır.
15- İnşaatı devam etmekte olan İstanbul-İzmir otobanı ilçemizin hemen bitişinden geçmekte olup, tüm turizm, tarım, sanayi projelerinde bu gelişme potansiyeli ve bundan sonra yaratacağı sosyo-ekonomik fayda etkileri dikkate alınmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.